24 dec 2015 06:00

24 dec 2015 06:00

Viktigt att värna de goda traditionerna

Debatt:

Samhällsklimatet blir allt mer uppskruvat. Det går att ta del av nyheter från världens alla hörn dygnets alla timmar, i oändligt många kanaler och med lika många vinklar och perspektiv. I en orolig värld när rapporter om krig, hat och katastrofer hör vardagen till, sätter sig en bild som många människor känner stor oro inför. Det är mänskligt att vi påverkas och berörs.

Människor har ett stort behov av att känna trygghet, inte minst i tider som våra. Att få luta sig mot goda traditioner som känns igen, är ett sätt att ge varandra trygghet. I den lilla värden – i familjen, släkten eller vänkretsen – handlar det ofta om att samlas till middag eller fest. Att finnas tillsammans på bemärkelsedagar och högtider.

Utanför den lilla världen finns också behovet av trygghet och tradition. Dessvärre utsätts goda traditioner och fina ceremonier för ett ständigt ifrågasättande av den radikala kultureliten i landet. Handlar det inte om nationaldagsfirande eller monarkin, handlar det om att stöpa om sådant vi är vana vid till oigenkännlighet. Förändring för förändringens skull, är onekligen ett ledord i tiden.

Ett annat exempel är den ständigt återkommande diskussionen om skolavslutningar i kyrkor. Sommar som vinter ifrågasätts traditionen: Får kristna psalmer sjungas? Är kyrkan rätt plats att vara på? Inkluderande och uppskattade traditioner ifrågasätts eller stryks helt ur schemat. Det är beklagligt och anmärkningsvärt. Dels för att det är traditioner som bär vårt lands kulturarv vidare till en ny generation, dels för att de allra flesta vill fortsätta med dem.

Att förvalta våra fina traditioner betyder mycket för såväl den enskilde som för civilsamhället och samhällsgemenskapen. Barnen längtar efter att få gå med i luciatåget eller tända adventsljuset vid altaret. Föräldrar engagerar sig i att skaffa fram lucialinnen och fika. Vännerna finns med och övar med kören och släktingar sluter upp för att delta i samlingen när luciatåget äntligen skrider in.

Tiderna förändras och många människor upplever att vår planet har blivit en osäkrare plats att leva på under det senaste året. Ska vi klara av vår tids stora utmaningar och de förändringar som följer, är jag övertygad om att vi också måste klara av att bevara våra traditioner och odla goda värden. Sådant skapar trygghet, sådant samlar människor och bygger den lilla världen starkare. Dessutom; när man är trygg i de egna traditionerna blir mötet med andra kulturer och traditioner mer öppet och respektfullt. Låt oss inte glömma det i myllret av jag-fixering och ifrågasättande av traditioner.

Annika Eclund (KD)

riksdagsledamot Skaraborg

Samhällsklimatet blir allt mer uppskruvat. Det går att ta del av nyheter från världens alla hörn dygnets alla timmar, i oändligt många kanaler och med lika många vinklar och perspektiv. I en orolig värld när rapporter om krig, hat och katastrofer hör vardagen till, sätter sig en bild som många människor känner stor oro inför. Det är mänskligt att vi påverkas och berörs.

Människor har ett stort behov av att känna trygghet, inte minst i tider som våra. Att få luta sig mot goda traditioner som känns igen, är ett sätt att ge varandra trygghet. I den lilla värden – i familjen, släkten eller vänkretsen – handlar det ofta om att samlas till middag eller fest. Att finnas tillsammans på bemärkelsedagar och högtider.

Utanför den lilla världen finns också behovet av trygghet och tradition. Dessvärre utsätts goda traditioner och fina ceremonier för ett ständigt ifrågasättande av den radikala kultureliten i landet. Handlar det inte om nationaldagsfirande eller monarkin, handlar det om att stöpa om sådant vi är vana vid till oigenkännlighet. Förändring för förändringens skull, är onekligen ett ledord i tiden.

Ett annat exempel är den ständigt återkommande diskussionen om skolavslutningar i kyrkor. Sommar som vinter ifrågasätts traditionen: Får kristna psalmer sjungas? Är kyrkan rätt plats att vara på? Inkluderande och uppskattade traditioner ifrågasätts eller stryks helt ur schemat. Det är beklagligt och anmärkningsvärt. Dels för att det är traditioner som bär vårt lands kulturarv vidare till en ny generation, dels för att de allra flesta vill fortsätta med dem.

Att förvalta våra fina traditioner betyder mycket för såväl den enskilde som för civilsamhället och samhällsgemenskapen. Barnen längtar efter att få gå med i luciatåget eller tända adventsljuset vid altaret. Föräldrar engagerar sig i att skaffa fram lucialinnen och fika. Vännerna finns med och övar med kören och släktingar sluter upp för att delta i samlingen när luciatåget äntligen skrider in.

Tiderna förändras och många människor upplever att vår planet har blivit en osäkrare plats att leva på under det senaste året. Ska vi klara av vår tids stora utmaningar och de förändringar som följer, är jag övertygad om att vi också måste klara av att bevara våra traditioner och odla goda värden. Sådant skapar trygghet, sådant samlar människor och bygger den lilla världen starkare. Dessutom; när man är trygg i de egna traditionerna blir mötet med andra kulturer och traditioner mer öppet och respektfullt. Låt oss inte glömma det i myllret av jag-fixering och ifrågasättande av traditioner.

Annika Eclund (KD)

riksdagsledamot Skaraborg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.