28 dec 2015 06:00

28 dec 2015 06:00

Tog masterexamen trots lärarna

DYSLEXI

Kommentar. Till högstadieeleven i Skövde, SLA 19/12 ”Jobbigt i skolan för dyslektiker”.

Du berörde mig djupt med din insändare som beskriver hur det är att vara dyslektiker i högstadiet. Jag känner igen mig så väl i vad du skriver, då jag själv är dyslektiker men det var länge sedan jag var högstadieelev. Jag blir förbannad att höra att det fortfarande inte har förändrats.

Jag själv kunde inte läsa förrän jag gick i 8:an och hjälpen kom från väldigt få lärare. En lärare i 9:an talade om för mig att det inte var någon idé att söka till gymnasiet då jag ändå inte skulle fixa det. Idag när jag skrivet detta, är jag 28 år, jag har precis tagit min masterexamen i marinbiologi (5 års universitetsstudier) vid Lunds universitet.

Det jag vill säga till dig är att skolan verkligen är skyldig dig vissa rättigheter, kolla upp dessa! Vi kommer alltid att möta narcissistiska alfapetpoliser som ska rätta oss, få oss att känna oss dåliga, jobbiga eller enbart kalla oss lata! Men bry dig inte, för vi vet vad vi pratar om och hur mycket jobb som ligger bakom det vi gör.

Det enda rådet jag tyvärr har att ge dig är att läsa, läsa, läsa och tänk på att det får ta den tid det tar. Jag har fått använda väldigt mycket av min fritid till att plugga, men det har lett till att jag fått snorkla bland späckhuggare, dyka på vackra platser, fiska räkor i Kattegatt, och mycket mer!

Jag har massa tips om studieteknik för dyslektiker och lång erfarenhet av att prata med lärare och skolor, så behöver du min hjälp ställer jag jättegärna upp.

Mikael Thörn

Tibro

Du berörde mig djupt med din insändare som beskriver hur det är att vara dyslektiker i högstadiet. Jag känner igen mig så väl i vad du skriver, då jag själv är dyslektiker men det var länge sedan jag var högstadieelev. Jag blir förbannad att höra att det fortfarande inte har förändrats.

Jag själv kunde inte läsa förrän jag gick i 8:an och hjälpen kom från väldigt få lärare. En lärare i 9:an talade om för mig att det inte var någon idé att söka till gymnasiet då jag ändå inte skulle fixa det. Idag när jag skrivet detta, är jag 28 år, jag har precis tagit min masterexamen i marinbiologi (5 års universitetsstudier) vid Lunds universitet.

Det jag vill säga till dig är att skolan verkligen är skyldig dig vissa rättigheter, kolla upp dessa! Vi kommer alltid att möta narcissistiska alfapetpoliser som ska rätta oss, få oss att känna oss dåliga, jobbiga eller enbart kalla oss lata! Men bry dig inte, för vi vet vad vi pratar om och hur mycket jobb som ligger bakom det vi gör.

Det enda rådet jag tyvärr har att ge dig är att läsa, läsa, läsa och tänk på att det får ta den tid det tar. Jag har fått använda väldigt mycket av min fritid till att plugga, men det har lett till att jag fått snorkla bland späckhuggare, dyka på vackra platser, fiska räkor i Kattegatt, och mycket mer!

Jag har massa tips om studieteknik för dyslektiker och lång erfarenhet av att prata med lärare och skolor, så behöver du min hjälp ställer jag jättegärna upp.

Mikael Thörn

Tibro

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.