28 dec 2015 06:00

28 dec 2015 06:00

Var det Chamberlains fel?

NATO

Replik. Christer Bratt skriver på insändarsidan: ”Hitler och nazisterna tog inte intryck av diskussioner. I själva verket blev Chamberlains önskan om 'Peace in our time' det som orsakade 50 miljoner människors död. Skjuta fungerade betydligt bättre.” (SLA 19/12.)

Innebär detta uttalande att det var Chamberlains fel att 50 miljoner människor miste livet under andra världskriget? Borde han ha förklarat krig mot Tyskland tidigare än vad han gjorde? Vad hade hänt om han, istället för att ge efter, hade fortsatt med sin fredsinriktade politik?

Christer Bratt skriver: ”I gamla Sovjet producerade de stora kolchoserna lite i förhållande till de pyttesmå jordbitarna där bönderna fick odla och sälja själva. Så såvida inte Sikter vill öka hungersnöden drastiskt så får han finna sig i att äganderätt faktiskt är en nödvändighet.”

Det här ordet ”äganderätt” kan diskuteras. Antingen så äger vi alla allting som finns på jorden eller så äger ingen av oss någonting alls utan är mer som hyresgäster eller förvaltare av jorden och allting som finns på den.

För att inte bli skuld till att hungersnöden ökar på jorden, så låter jag härmed äganderätten till våra jordbitar stanna kvar hos oss, men bara så länge inga andra kan bevisa att de har större äganderätt till dem.

Benny Sikter

Innebär detta uttalande att det var Chamberlains fel att 50 miljoner människor miste livet under andra världskriget? Borde han ha förklarat krig mot Tyskland tidigare än vad han gjorde? Vad hade hänt om han, istället för att ge efter, hade fortsatt med sin fredsinriktade politik?

Christer Bratt skriver: ”I gamla Sovjet producerade de stora kolchoserna lite i förhållande till de pyttesmå jordbitarna där bönderna fick odla och sälja själva. Så såvida inte Sikter vill öka hungersnöden drastiskt så får han finna sig i att äganderätt faktiskt är en nödvändighet.”

Det här ordet ”äganderätt” kan diskuteras. Antingen så äger vi alla allting som finns på jorden eller så äger ingen av oss någonting alls utan är mer som hyresgäster eller förvaltare av jorden och allting som finns på den.

För att inte bli skuld till att hungersnöden ökar på jorden, så låter jag härmed äganderätten till våra jordbitar stanna kvar hos oss, men bara så länge inga andra kan bevisa att de har större äganderätt till dem.

Benny Sikter

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.