08 jan 2016 06:00

08 jan 2016 06:00

Tack så mycket!

SMÄLLARE

Tack alla ni, som gjorde nyårshelgen detta år till en minnesvärd upplevelse. För första gången någonsin har jag tillbringat tolvslaget (och timmarna dessförinnan och timmarna därefter) med att planera hur jag skulle få min familj och mina hundar i säkerhet, om någon av de explosiva leksaker som mina grannar roar sig med skulle råka gå rakt igenom fönstret.

Tack också för alla de dagar före och efter nyårshelgen, som ni överraskar oss med raketer och låter era barn slänga smällare.

Jag är tyvärr inte ensam om upplevelsen.

I Södra Ryd gäller ett kommunalt förbud mot privata fyrverkerier. Det ni gör – och låter era barn göra – är olagligt. Det är dessutom farligt med tanke på risken för personskador och brand. Det är också väldigt stressande och störande för många i er omgivning. Inte bara för människor med minnen av krig. Inte bara för djurägare, som ofta väljer att åka bort för att få vara i fred för ert sätt att fira, om de kan – eller som måste droga ner sina hundar och katter. Det finns andra, som inte heller uppskattar ert sätt att fira. De hörs bara inte. De som hörs är ni.

Ni har rätt att fira nyår på vilket sätt ni önskar. Men ni har ingen rätt att tvinga andra att bli ofrivilliga deltagare i ert firande. Eller att tvinga andra att försvinna hemifrån tills ni har firat färdigt. Det är inte vi, som vill ha en lugn nyårsafton, som skall flytta på oss!

Om bostadsrättsföreningarna och hyresvärdarna i området inte kan se till att kommunal ordningsstadga någorlunda efterlevs, så begränsar det vår tillgång till och nytta av vår bostad. Jag kommer efter helgerna att ta upp detta med respektive styrelse och jag kommer också att kontakta HSB:s jurister. Jag föreslår alla andra, som upplevt den här nyårshelgen på samma sätt som jag och många andra i Södra Ryd, att göra samma sak.

Jag vet att många andra boende tycker ungefär som jag. Kontakta mig gärna, alla som vill ta en diskussion med fastighetsägare och med våra politiker!

Bodil Carlsson

eiriasverchjanis@yahoo.se

Tack också för alla de dagar före och efter nyårshelgen, som ni överraskar oss med raketer och låter era barn slänga smällare.

Jag är tyvärr inte ensam om upplevelsen.

I Södra Ryd gäller ett kommunalt förbud mot privata fyrverkerier. Det ni gör – och låter era barn göra – är olagligt. Det är dessutom farligt med tanke på risken för personskador och brand. Det är också väldigt stressande och störande för många i er omgivning. Inte bara för människor med minnen av krig. Inte bara för djurägare, som ofta väljer att åka bort för att få vara i fred för ert sätt att fira, om de kan – eller som måste droga ner sina hundar och katter. Det finns andra, som inte heller uppskattar ert sätt att fira. De hörs bara inte. De som hörs är ni.

Ni har rätt att fira nyår på vilket sätt ni önskar. Men ni har ingen rätt att tvinga andra att bli ofrivilliga deltagare i ert firande. Eller att tvinga andra att försvinna hemifrån tills ni har firat färdigt. Det är inte vi, som vill ha en lugn nyårsafton, som skall flytta på oss!

Om bostadsrättsföreningarna och hyresvärdarna i området inte kan se till att kommunal ordningsstadga någorlunda efterlevs, så begränsar det vår tillgång till och nytta av vår bostad. Jag kommer efter helgerna att ta upp detta med respektive styrelse och jag kommer också att kontakta HSB:s jurister. Jag föreslår alla andra, som upplevt den här nyårshelgen på samma sätt som jag och många andra i Södra Ryd, att göra samma sak.

Jag vet att många andra boende tycker ungefär som jag. Kontakta mig gärna, alla som vill ta en diskussion med fastighetsägare och med våra politiker!

Bodil Carlsson

eiriasverchjanis@yahoo.se

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.