09 jan 2016 06:00

09 jan 2016 06:00

Märkligt att skylla på ägarna

SKOTTRÄDSLA: replik

Till signaturen Ägare till Upshots Benzon (SLA 5/1).

Ditt resonemang låter för mig väldigt märkligt att det skulle vara hundägarnas fel att de är rädda. Alla hundar är olika individer, och skatta dig lycklig att just din hund visade sig vara stabil, skottfast och trygg i psyket. Alla hundar är inte det, och som du själv beskrev att en av tio hundar klarar ett sådant mentaltest. Betyder det att i övriga nio fall av tio att det är hundägarnas fel? Detta låter som skryt om din egen förmåga att hantera just din hund.

Jag har en god vän som är det närmsta Ceasar Milan jag mött i verkligheten och inte heller hon kunde råda bot på att hennes hund blev vettskrämd av fyrverkerier. Du menar att hon behöver ta hundkörkort?

Jag ser vitsen med hundkörkort mer som ett sätt att guida hundägare till hur man hanterar en hund på bästa sätt och framför allt minimerar att hundar används som vapen i vissa kretsar.

Jag tror att de flesta hundägare kan hantera och planera de två tillfällen då det är ”lagligt” att skjuta fyrverkerier. Dock så är det så att många inte respekterar dessa regler utan skjuter fyrverkerier före och efter tillåten tid. Dessutom ser man ofta barn skjuta upp raketer, trots åldersgräns på 18 år. Jag undrar också hur många som verkligen kollat upp om de behöver tillstånd eller inte. Det kan inom tätbebyggt område krävas. Alltså, när andra människor begår brott så är det mitt eget fel som hundägare!?

En annan aspekt är att det i landet finns många asylsökande med traumatiska upplevelser bakom sig med våld, explosioner och skott. Tycker du att de får skylla sig själva också?

Personligen, istället för att bränna upp en himla massa pengar på fyrverkerier, varför inte skänka bort dem till vår flyktinghjälp istället.

Terrierägare

Ditt resonemang låter för mig väldigt märkligt att det skulle vara hundägarnas fel att de är rädda. Alla hundar är olika individer, och skatta dig lycklig att just din hund visade sig vara stabil, skottfast och trygg i psyket. Alla hundar är inte det, och som du själv beskrev att en av tio hundar klarar ett sådant mentaltest. Betyder det att i övriga nio fall av tio att det är hundägarnas fel? Detta låter som skryt om din egen förmåga att hantera just din hund.

Jag har en god vän som är det närmsta Ceasar Milan jag mött i verkligheten och inte heller hon kunde råda bot på att hennes hund blev vettskrämd av fyrverkerier. Du menar att hon behöver ta hundkörkort?

Jag ser vitsen med hundkörkort mer som ett sätt att guida hundägare till hur man hanterar en hund på bästa sätt och framför allt minimerar att hundar används som vapen i vissa kretsar.

Jag tror att de flesta hundägare kan hantera och planera de två tillfällen då det är ”lagligt” att skjuta fyrverkerier. Dock så är det så att många inte respekterar dessa regler utan skjuter fyrverkerier före och efter tillåten tid. Dessutom ser man ofta barn skjuta upp raketer, trots åldersgräns på 18 år. Jag undrar också hur många som verkligen kollat upp om de behöver tillstånd eller inte. Det kan inom tätbebyggt område krävas. Alltså, när andra människor begår brott så är det mitt eget fel som hundägare!?

En annan aspekt är att det i landet finns många asylsökande med traumatiska upplevelser bakom sig med våld, explosioner och skott. Tycker du att de får skylla sig själva också?

Personligen, istället för att bränna upp en himla massa pengar på fyrverkerier, varför inte skänka bort dem till vår flyktinghjälp istället.

Terrierägare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.