19 jan 2016 06:00

19 jan 2016 06:00

Hej du arbetslöse!

ARBETSMARKNADEN

Replik. I SLA den 14/1 kunde man läsa att du söker en praktikplats. Du kanske bara ska kontakta din handläggare igen så löser det sig?

Man skulle kunna tro att Arbetsförmedlingen förmedlar arbete. Nu framgår det inte av din insändare hur länge du varit arbetslös, men vi som varit arbetslösa en tid vet att det är väldigt sällan man får ett jobb på det sättet. Många arbeten förmedlas via bemanningsföretag. Även mun-mot-mun-metoden kan ge jobb, men kräver ett bra kontaktnät. Har du aldrig sökt ett jobb hos något företag där det inte finns några lediga tjänster? Någon vecka senare går det upp för dig att de har anställt.

Mitt råd är att du tar fram telefonkatalogen och börjar leta. Skicka ditt CV till så många du kan. Samtidigt får du mycket att skriva om i din aktivitetsrapport. Gör dig beredd på att du aldrig kan tävla på samma villkor som ungdomar under 25 år.

Vem vet, om några år då vi är i sysselsättningsfasen, kanske vi jobbar ihop i någon second hand-affär? Där kan man tillbringa många år av sin arbetslöshet. Att din pension sedan inte blir vad du tänkt dig är en annan sak.

Hoppas du hittar något nu när sommarjobben börjar dyka upp!

Eva-Lotta

Man skulle kunna tro att Arbetsförmedlingen förmedlar arbete. Nu framgår det inte av din insändare hur länge du varit arbetslös, men vi som varit arbetslösa en tid vet att det är väldigt sällan man får ett jobb på det sättet. Många arbeten förmedlas via bemanningsföretag. Även mun-mot-mun-metoden kan ge jobb, men kräver ett bra kontaktnät. Har du aldrig sökt ett jobb hos något företag där det inte finns några lediga tjänster? Någon vecka senare går det upp för dig att de har anställt.

Mitt råd är att du tar fram telefonkatalogen och börjar leta. Skicka ditt CV till så många du kan. Samtidigt får du mycket att skriva om i din aktivitetsrapport. Gör dig beredd på att du aldrig kan tävla på samma villkor som ungdomar under 25 år.

Vem vet, om några år då vi är i sysselsättningsfasen, kanske vi jobbar ihop i någon second hand-affär? Där kan man tillbringa många år av sin arbetslöshet. Att din pension sedan inte blir vad du tänkt dig är en annan sak.

Hoppas du hittar något nu när sommarjobben börjar dyka upp!

Eva-Lotta

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.