19 jan 2016 06:00

19 jan 2016 06:00

Vi står enade bakom rimliga lönekrav

Debatt:

Strax innan jul överlämnade vi våra avtalskrav till arbetsgivarna. Samtidigt fick vi ta emot deras krav på försämringar av våra kollektivavtal.

Vi vet att arbetsgivarna tycker att våra lönekrav är alldeles för höga, det gör de alltid. Samtidigt finns det andra grupper som menar att vi borde kräva ännu mer. Men vi i IF Metall tror på en lönebildning i balans.

Det är därför vi står enade bakom det rimliga kravet på 2,8 procent i löneökningar. Det är en nivå där mer pengar i plånboken kan förenas med en fortsatt konkurrenskraftig svensk industri. Då riskerar vi inte att arbetslösheten skjuter i höjden, att våra jobb hotas.

Men avtalsrörelsen handlar inte bara om pengar utan också om livskvalitet, hälsa och rättvisa. Det är därför som vi även kräver en fortsatt utbyggnad av deltidspensionen, åtgärder för ett hållbart arbetsliv och ett systematiskt jämställdhetsarbete inom industrin!

Industriarbetet sliter hårt på kroppen. Få av oss orkar därför jobba ända fram till pension. Det är därför som våra avtalskrav inte bara handlar om lönen, vi ställer också krav på åtgärder för ett hållbart arbetsliv.

Vi vill att fack och arbetsgivare tillsammans ska jobba med förebyggande arbetsmiljöarbete, företagshälsovård och rehabilitering.

Vi vill att fack och arbetsgivare ska samarbeta om hur Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter – om organisatorisk och social arbetsmiljö – ska förverkligas lokalt. Så vi kan få bukt med smygande faror som stress, vantrivsel, mobbning och monotona arbetsuppgifter som ofta leder till förslitningsskador.

Och vi vill att arbetsgivarna ska göra ytterligare avsättningar till deltidspensionssystemet. På så vis kan fler industriarbetare få möjlighet att gå ned i arbetstid de sista åren innan pension – med hälsan i behåll. På så vis skapas också fler jobb.

Vi i IF Metall accepterar inte att människor skadas, slits ut eller dör på grund av sitt arbete. Människor är inte någon förbrukningsvara!

IF Metall avd 27 Styrelsen

Strax innan jul överlämnade vi våra avtalskrav till arbetsgivarna. Samtidigt fick vi ta emot deras krav på försämringar av våra kollektivavtal.

Vi vet att arbetsgivarna tycker att våra lönekrav är alldeles för höga, det gör de alltid. Samtidigt finns det andra grupper som menar att vi borde kräva ännu mer. Men vi i IF Metall tror på en lönebildning i balans.

Det är därför vi står enade bakom det rimliga kravet på 2,8 procent i löneökningar. Det är en nivå där mer pengar i plånboken kan förenas med en fortsatt konkurrenskraftig svensk industri. Då riskerar vi inte att arbetslösheten skjuter i höjden, att våra jobb hotas.

Men avtalsrörelsen handlar inte bara om pengar utan också om livskvalitet, hälsa och rättvisa. Det är därför som vi även kräver en fortsatt utbyggnad av deltidspensionen, åtgärder för ett hållbart arbetsliv och ett systematiskt jämställdhetsarbete inom industrin!

Industriarbetet sliter hårt på kroppen. Få av oss orkar därför jobba ända fram till pension. Det är därför som våra avtalskrav inte bara handlar om lönen, vi ställer också krav på åtgärder för ett hållbart arbetsliv.

Vi vill att fack och arbetsgivare tillsammans ska jobba med förebyggande arbetsmiljöarbete, företagshälsovård och rehabilitering.

Vi vill att fack och arbetsgivare ska samarbeta om hur Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter – om organisatorisk och social arbetsmiljö – ska förverkligas lokalt. Så vi kan få bukt med smygande faror som stress, vantrivsel, mobbning och monotona arbetsuppgifter som ofta leder till förslitningsskador.

Och vi vill att arbetsgivarna ska göra ytterligare avsättningar till deltidspensionssystemet. På så vis kan fler industriarbetare få möjlighet att gå ned i arbetstid de sista åren innan pension – med hälsan i behåll. På så vis skapas också fler jobb.

Vi i IF Metall accepterar inte att människor skadas, slits ut eller dör på grund av sitt arbete. Människor är inte någon förbrukningsvara!

IF Metall avd 27 Styrelsen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.