25 jan 2016 06:00

25 jan 2016 06:00

Varför inte gråta istället för att slåss?

NATO

Replik. Det finns en del uttalanden i Torbjörn Birgersons insändare ”Vi har aldrig varit neutrala” (SLA 19/1) som man kan ha vissa synpunkter på:

Han skriver: ”Vi har en lång tradition av att ha en säkerhetspolitisk doktrin som innebär att vi skall vara alliansfria i fred och neutrala i krig.”

Man borde skippa ordet ”neutrala” i det här sammanhanget, för det kan ge obehagliga vibbar, till exempel att man då förhåller sig känslokall till konflikter och/eller inte vill göra något för att lösa dessa.

Konflikter kan aldrig lösas genom att diskutera dem på ett intellektualiserat sätt, vilket ofta görs i världen. Ens ”rätta” känslor behöver komma fram. Varför inte gråta istället för att slåss? Att gråta tar bort rädsla och får krigsbenägna människor att sansa sig.

Han skriver: ”Den enda militära hotbild som fanns och finns mot oss kom och kommer från WP/Sovjet/ Ryssland.”

Men hotbilden existerar enbart hos dem som känner sig hotade. Själv känner jag inget som helst hot, varken från Ryssland, USA eller från någon annan krigisk nation. Om krigiska nationer får veta att vi i Sverige inte känner oss hotade, då kan det ha den goda effekten att de inte angriper oss.

Han skriver: ”Öst och Väst är lika stora skurkar (Kålsupardoktrinen), går inte ihop om vi skall vara trovärdiga.”

Men de båda kan nog sägas vara ”skurkar” eftersom de båda har varit delaktiga i krig. Hur många miljoner människor har inte USA tagit livet av historien igenom? Hur många av sina egna har inte den nationen lemlästat och gett svåra psykiska skador som de tvingats leva med resten av sina liv?

Benny Sikter

Han skriver: ”Vi har en lång tradition av att ha en säkerhetspolitisk doktrin som innebär att vi skall vara alliansfria i fred och neutrala i krig.”

Man borde skippa ordet ”neutrala” i det här sammanhanget, för det kan ge obehagliga vibbar, till exempel att man då förhåller sig känslokall till konflikter och/eller inte vill göra något för att lösa dessa.

Konflikter kan aldrig lösas genom att diskutera dem på ett intellektualiserat sätt, vilket ofta görs i världen. Ens ”rätta” känslor behöver komma fram. Varför inte gråta istället för att slåss? Att gråta tar bort rädsla och får krigsbenägna människor att sansa sig.

Han skriver: ”Den enda militära hotbild som fanns och finns mot oss kom och kommer från WP/Sovjet/ Ryssland.”

Men hotbilden existerar enbart hos dem som känner sig hotade. Själv känner jag inget som helst hot, varken från Ryssland, USA eller från någon annan krigisk nation. Om krigiska nationer får veta att vi i Sverige inte känner oss hotade, då kan det ha den goda effekten att de inte angriper oss.

Han skriver: ”Öst och Väst är lika stora skurkar (Kålsupardoktrinen), går inte ihop om vi skall vara trovärdiga.”

Men de båda kan nog sägas vara ”skurkar” eftersom de båda har varit delaktiga i krig. Hur många miljoner människor har inte USA tagit livet av historien igenom? Hur många av sina egna har inte den nationen lemlästat och gett svåra psykiska skador som de tvingats leva med resten av sina liv?

Benny Sikter

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.