29 jan 2016 06:00

29 jan 2016 06:00

Inte realistiskt satsa på slalombacke

BILLINGENSATSNING

Jag är i grunden mycket positiv till en satsning på Billingens fritidsområde. Jag är emellertid mycket tveksam till en satsning där man förlitar sig på snötillgång eller förutsättningar att kunna tillverka snö. En storsatsning på en förlängd slalombacke saknar realism.

Jag är själv uppvuxen i Filipstad, som på 1940-, 50- och även 60-talen var en av Sveriges främsta skidmetropoler. På 1940-talet gick extratåg från Göteborg, för att göteborgarna skulle få åka slalom, gå på tur eller prova på backhoppning. Idag för vintersporten i Filipstad en tynande tillvaro. Orsaken är klimatförändringarna. Enstaka riktiga vintrar ger inte förutsättningar att storinvestera för vintersport.

För Skövdes del måste man framdeles räkna med många vintrar utan förutsättningar att producera konstsnö.

Även skidåkningen på längden uppe på berget kommer då att drabbas.

En storsatsning på Billingens fritidsområde måste hitta flera barmarksaktiviteter för att ge förutsättningar för en jämn beläggning. Varför inte en inbyggd cykelvelodrom med plats för andra aktiviteter på innerplan? Cykling är en starkt ökande aktivitet. På innerplan skulle boulen, där Skövde är framgångsrikt, få banor för åretruntaktivitet. Alliansens ledamöter verkar kreativa, så man kommer säkert att finna lösningar.

Lycka till!

Stig Lidén

Jag är i grunden mycket positiv till en satsning på Billingens fritidsområde. Jag är emellertid mycket tveksam till en satsning där man förlitar sig på snötillgång eller förutsättningar att kunna tillverka snö. En storsatsning på en förlängd slalombacke saknar realism.

Jag är själv uppvuxen i Filipstad, som på 1940-, 50- och även 60-talen var en av Sveriges främsta skidmetropoler. På 1940-talet gick extratåg från Göteborg, för att göteborgarna skulle få åka slalom, gå på tur eller prova på backhoppning. Idag för vintersporten i Filipstad en tynande tillvaro. Orsaken är klimatförändringarna. Enstaka riktiga vintrar ger inte förutsättningar att storinvestera för vintersport.

För Skövdes del måste man framdeles räkna med många vintrar utan förutsättningar att producera konstsnö.

Även skidåkningen på längden uppe på berget kommer då att drabbas.

En storsatsning på Billingens fritidsområde måste hitta flera barmarksaktiviteter för att ge förutsättningar för en jämn beläggning. Varför inte en inbyggd cykelvelodrom med plats för andra aktiviteter på innerplan? Cykling är en starkt ökande aktivitet. På innerplan skulle boulen, där Skövde är framgångsrikt, få banor för åretruntaktivitet. Alliansens ledamöter verkar kreativa, så man kommer säkert att finna lösningar.

Lycka till!

Stig Lidén

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.