02 feb 2016 06:00

02 feb 2016 06:00

Inte för att jag är tjej

JÄMSTÄLLDHET

”Jaha, så du ska göra lumpen”, säger en bekant och kollar på mig med höjda ögonbryn. ”Det är ju jättebra, speciellt med tanke på att du är tjej!” Här har jag lust att stoppa personen genom att vända ryggen till och lämna rummet.

Jag kan inte ens räkna hur många gånger jag varit med om att en person lagt till; ”för att vara tjej”, eller ”eftersom du är tjej” bakom något jag gjort eller presterat. Jag är så oerhört trött på att höra att jag är tjej. För jag vet det.

Det må för många låta som en fånig sak att bry sig om. Jag är tjej och vad spelar det för roll om någon påpekar det? Det ska jag förklara för er.

Du skulle förmodligen väldigt sällan tillägga ”för att vara kille” efter en mening. Om en man exempelvis skulle söka till brandman, förskolepedagog eller finansmäklare skulle det förmodligen aldrig slinka ur dig; ”bra jobbat, sök tjänsten, det är jätte bra för framtiden eftersom du är man”. Du skulle troligtvis aldrig heller komma på tanken att tillägga ”det där var sjukt bra för att vara man” efter att en kille berättat om sina mål i livet eller när han talat om hur många kilo han tar i bänkpress.

Detta visar på en struktur i vårt samhälle som inte bara är farlig utan också direkt skadlig. Det är denna struktur som håller tillbaka kvinnor på arbetsmarknaden, som förhindrar jämställdhet i samhället och som gör att kvinnor alltid värderas lägre och måste jobba dubbelt så hårt för att åstadkomma det en man i många fall får gratis, just för att han är man.

Det är inte enbart i jobbrelaterade sammanhang som detta sker utan det sker även dagligen i det civila livet. Ofta får jag själv höra; ”jaha så du kan göra så många armhävningar, det är ju bra för att vara tjej”. Nej, det är inte bra för att vara tjej, det är bra. Eller; ”du var då teknisk, för att vara tjej”. Nej. Det. Är. Bra. Punkt. Detta är en del av strukturen, av normen och av samhället.

Jag är trött på att höra att jag är tjej eller att min prestation är bra enbart för att jag är född till kvinna. Jag är inte bra för att jag är kvinna, jag är bra, punkt. Kvinnor vill, kvinnor kan och kvinnor vågar. Precis som män.

I morgon påbörjar jag den största utmaningen i mitt liv. Jag ska göra grundläggande militär utbildning, det som många relaterar till som lumpen. Det kommer bli tufft, det kommer bli jobbigt, det kommer vara utmanande och jag kommer dagligen att jobba dubbelt så hårt som killarna för att få hälften av den respekt de får. Det är inte rättvist, men det är verkligheten.

Fanny Clausen

”Jaha, så du ska göra lumpen”, säger en bekant och kollar på mig med höjda ögonbryn. ”Det är ju jättebra, speciellt med tanke på att du är tjej!” Här har jag lust att stoppa personen genom att vända ryggen till och lämna rummet.

Jag kan inte ens räkna hur många gånger jag varit med om att en person lagt till; ”för att vara tjej”, eller ”eftersom du är tjej” bakom något jag gjort eller presterat. Jag är så oerhört trött på att höra att jag är tjej. För jag vet det.

Det må för många låta som en fånig sak att bry sig om. Jag är tjej och vad spelar det för roll om någon påpekar det? Det ska jag förklara för er.

Du skulle förmodligen väldigt sällan tillägga ”för att vara kille” efter en mening. Om en man exempelvis skulle söka till brandman, förskolepedagog eller finansmäklare skulle det förmodligen aldrig slinka ur dig; ”bra jobbat, sök tjänsten, det är jätte bra för framtiden eftersom du är man”. Du skulle troligtvis aldrig heller komma på tanken att tillägga ”det där var sjukt bra för att vara man” efter att en kille berättat om sina mål i livet eller när han talat om hur många kilo han tar i bänkpress.

Detta visar på en struktur i vårt samhälle som inte bara är farlig utan också direkt skadlig. Det är denna struktur som håller tillbaka kvinnor på arbetsmarknaden, som förhindrar jämställdhet i samhället och som gör att kvinnor alltid värderas lägre och måste jobba dubbelt så hårt för att åstadkomma det en man i många fall får gratis, just för att han är man.

Det är inte enbart i jobbrelaterade sammanhang som detta sker utan det sker även dagligen i det civila livet. Ofta får jag själv höra; ”jaha så du kan göra så många armhävningar, det är ju bra för att vara tjej”. Nej, det är inte bra för att vara tjej, det är bra. Eller; ”du var då teknisk, för att vara tjej”. Nej. Det. Är. Bra. Punkt. Detta är en del av strukturen, av normen och av samhället.

Jag är trött på att höra att jag är tjej eller att min prestation är bra enbart för att jag är född till kvinna. Jag är inte bra för att jag är kvinna, jag är bra, punkt. Kvinnor vill, kvinnor kan och kvinnor vågar. Precis som män.

I morgon påbörjar jag den största utmaningen i mitt liv. Jag ska göra grundläggande militär utbildning, det som många relaterar till som lumpen. Det kommer bli tufft, det kommer bli jobbigt, det kommer vara utmanande och jag kommer dagligen att jobba dubbelt så hårt som killarna för att få hälften av den respekt de får. Det är inte rättvist, men det är verkligheten.

Fanny Clausen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.