03 feb 2016 06:00

03 feb 2016 06:00

Nekad av vårdcentral – gipsad idag

SJUKVÅRD

Jag ramlade i en trappa. Fick då råd av 1177 att vänta ett dygn ifall vi inte såg något brott – vilket vi inte gjorde. Ringde upp dagen efter och då ville de att jag skulle ha en remiss till röntgen. Jag pratade med min vårdcentral (Hentorps vårdcentral).

Efter att jag hade berättat vad som hänt, vilken smärta jag hade och hur min fot såg ut, sa hon att det var ingen idé att jag fick tid där eller på jourcentralen – det var ju säkert bara en stukning eller en spricka och ”sånt brukar man ju inte göra något åt”, fick jag höra i luren. Hur kan man avgöra att det inte är allvarligt över en telefon?

Tog min rätt att åka till akuten – för även jag har rätt till sjukvård, eller? Väl på akuten träffade jag underbara läkare och sköterskor som tyckte det var konstigt att vårdcentralen nekat mig. Hur som helst, efter sju timmar på akuten – fram och tillbaka från röntgen och en lång väntan – var det ett fragment som slitits bort.

Fick åka hem på natten och det fanns hopp om att det inte var något allvarligare. Blir uppringd på morgonen efter att olika läkare kollat på mitt fall. Det var allvarligare. Flyttas mina ben i foten kan det bli operation.

”En spricka gör man ju oftast inget åt.” Nu sitter jag här med gips upp till knät och vet inte vad jag ska ta mig till.

F.d. Hentorpspatient

Jag ramlade i en trappa. Fick då råd av 1177 att vänta ett dygn ifall vi inte såg något brott – vilket vi inte gjorde. Ringde upp dagen efter och då ville de att jag skulle ha en remiss till röntgen. Jag pratade med min vårdcentral (Hentorps vårdcentral).

Efter att jag hade berättat vad som hänt, vilken smärta jag hade och hur min fot såg ut, sa hon att det var ingen idé att jag fick tid där eller på jourcentralen – det var ju säkert bara en stukning eller en spricka och ”sånt brukar man ju inte göra något åt”, fick jag höra i luren. Hur kan man avgöra att det inte är allvarligt över en telefon?

Tog min rätt att åka till akuten – för även jag har rätt till sjukvård, eller? Väl på akuten träffade jag underbara läkare och sköterskor som tyckte det var konstigt att vårdcentralen nekat mig. Hur som helst, efter sju timmar på akuten – fram och tillbaka från röntgen och en lång väntan – var det ett fragment som slitits bort.

Fick åka hem på natten och det fanns hopp om att det inte var något allvarligare. Blir uppringd på morgonen efter att olika läkare kollat på mitt fall. Det var allvarligare. Flyttas mina ben i foten kan det bli operation.

”En spricka gör man ju oftast inget åt.” Nu sitter jag här med gips upp till knät och vet inte vad jag ska ta mig till.

F.d. Hentorpspatient

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.