18 feb 2016 06:00

18 feb 2016 06:00

Okunskap och fördomar om Arlabönder

MJÖLKBONDE UTANFÖR SKÖVDE ORDFÖRANDE I ARLAS SKARABORGSKRETS

Arla. Replik till Årsmodell 1945, (SLA 10 februari).

Tack för din insändare. Den ger mig möjlighet att räta ut frågetecken och rätta till faktafel.

Det som har skadat oss Arlabönder mest det senaste året, näst efter den globala mjölkkrisen, är okunskap och fördomar. Vi har inte varit tillräckligt bra på att berätta vad och vem vi är. Låt mig försöka.

Jodå, vi svenskar har inflytande i Arla. Arla är ett bondeägt och demokratiskt styrt kooperativ, där varje bonde har en röst oavsett storlek på gård.

I april 2000 valde vi att gå samman med danska MD Foods. Det var fyra avgörande faktorer som låg till grund för det: Avregleringen av mejerimarknaden i Sverige, en ny konkurrenslag, EU-inträdet och Öresundsbron. Dessa faktorer förändrade den svenska mejeribranschen i grunden.

Jag håller med dig om att handelsbalansen kunde vara bättre. I Sverige äter/dricker vi mejeriprodukter, som omräknat i kg mjölk uppgår till 3,4 miljarder kg. Av det är 1,4 miljarder kg import. Arla står för 270 miljoner kg av denna import. Den bidrar till mitt avräkningspris eftersom den kommer från mina kollegor och Arlaägare i andra länder. Om handeln skulle minska sin stora import av mejeriprodukter skulle vi Arlabönder kunna sälja mer av vår mjölk här i Sverige, och inte behöva exportera 30 % av den som mjölkpulver. Vad gäller priset i butik så är det butiken som bestämmer det, inte Arla.

Representation är ett nödvändigt smörjmedel inom näringslivet men vidlyftig representation är oacceptabelt! För mig som Arlaägare är det därför viktigt att veta att det är Arla som för två år sedan startade utredningen, att det är Arla som hittade felen och bristerna och att det är Arla som rättat till dem och infört nya rutiner för att det inte ska hända igen.

Ja, vi tillverkar vår hushållsost i Danmark. Vi gör det för att kunna sänka kostnaderna och därmed konkurrera även i pris med alla de lågprisalternativ som flödar in. Samtidigt ska man veta att 93 % av allt Arla säljer i Sverige är gjort helt och hållet på svensk mjölk. Leta efter Arlakossan och den lilla blågula mjölkkannan.

Som konsument har du inte bara mycket makt, du har all makt! Om du bojkottar Arla bojkottar du inte ett anonymt, internationellt företag. Det är min svenska mjölk du väljer bort. Du bojkottar mig och 3200 svenska Arlabönder.

Sju av tio svenskar har en Arlabonde som närmsta bonde. Bara här i vår krets Skaraborg, är vi cirka 220 stycken. Arla har 12 mejerier i Sverige från Kalmar till Östersund. Vi skapar tusentals jobb på den svenska landsbygden och i livsmedelsindustrin. Arlas mejeri i Götene ligger i Skaraborg och sysselsätter 450 personer, så vi är också det lokala alternativet och vi är ryggraden i Sveriges lantbruk. Tänk gärna på det nästa gång du går och handlar.

Louise C-B Hellström

 

Tack för din insändare. Den ger mig möjlighet att räta ut frågetecken och rätta till faktafel.

Det som har skadat oss Arlabönder mest det senaste året, näst efter den globala mjölkkrisen, är okunskap och fördomar. Vi har inte varit tillräckligt bra på att berätta vad och vem vi är. Låt mig försöka.

Jodå, vi svenskar har inflytande i Arla. Arla är ett bondeägt och demokratiskt styrt kooperativ, där varje bonde har en röst oavsett storlek på gård.

I april 2000 valde vi att gå samman med danska MD Foods. Det var fyra avgörande faktorer som låg till grund för det: Avregleringen av mejerimarknaden i Sverige, en ny konkurrenslag, EU-inträdet och Öresundsbron. Dessa faktorer förändrade den svenska mejeribranschen i grunden.

Jag håller med dig om att handelsbalansen kunde vara bättre. I Sverige äter/dricker vi mejeriprodukter, som omräknat i kg mjölk uppgår till 3,4 miljarder kg. Av det är 1,4 miljarder kg import. Arla står för 270 miljoner kg av denna import. Den bidrar till mitt avräkningspris eftersom den kommer från mina kollegor och Arlaägare i andra länder. Om handeln skulle minska sin stora import av mejeriprodukter skulle vi Arlabönder kunna sälja mer av vår mjölk här i Sverige, och inte behöva exportera 30 % av den som mjölkpulver. Vad gäller priset i butik så är det butiken som bestämmer det, inte Arla.

Representation är ett nödvändigt smörjmedel inom näringslivet men vidlyftig representation är oacceptabelt! För mig som Arlaägare är det därför viktigt att veta att det är Arla som för två år sedan startade utredningen, att det är Arla som hittade felen och bristerna och att det är Arla som rättat till dem och infört nya rutiner för att det inte ska hända igen.

Ja, vi tillverkar vår hushållsost i Danmark. Vi gör det för att kunna sänka kostnaderna och därmed konkurrera även i pris med alla de lågprisalternativ som flödar in. Samtidigt ska man veta att 93 % av allt Arla säljer i Sverige är gjort helt och hållet på svensk mjölk. Leta efter Arlakossan och den lilla blågula mjölkkannan.

Som konsument har du inte bara mycket makt, du har all makt! Om du bojkottar Arla bojkottar du inte ett anonymt, internationellt företag. Det är min svenska mjölk du väljer bort. Du bojkottar mig och 3200 svenska Arlabönder.

Sju av tio svenskar har en Arlabonde som närmsta bonde. Bara här i vår krets Skaraborg, är vi cirka 220 stycken. Arla har 12 mejerier i Sverige från Kalmar till Östersund. Vi skapar tusentals jobb på den svenska landsbygden och i livsmedelsindustrin. Arlas mejeri i Götene ligger i Skaraborg och sysselsätter 450 personer, så vi är också det lokala alternativet och vi är ryggraden i Sveriges lantbruk. Tänk gärna på det nästa gång du går och handlar.

Louise C-B Hellström

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.