22 feb 2016 06:00

22 feb 2016 06:00

Bostadssäljare bör ställa höga krav på mäklarna

Debatt:

Endast tre av tio svenskar som någon gång har sålt en bostad har undersökt de tilltänkta mäklarnas tidigare säljresultat, enligt en ny Sifoundersökning. År 2015 var försäljningspriserna av hus i Västra Götaland i genomsnitt 72 procent högre än taxeringsvärdena. Som bostadssäljare bör man inte anlita en mäklare som ligger under genomsnittet.

För den som vill köpa en bostad är det lätt att genom en enkel sökning på nätet hitta råd om vad man ska tänka på i köpprocessen. För den som vill sälja en bostad är det inte lika lätt att få handfasta tips om hur man får ut ett mesta möjliga värde av sitt hem.

Att vara fastighetsmäklare är ett förtroendeuppdrag. Vår viktigaste uppgift är att sätta oss in i både säljares och köpares livssituation och förstå hur vi bäst kan hjälpa dem och ge dem en positiv upplevelse av försäljningsprocessen. Att värna om både säljare och köpare är vad som utmärker god mäklaretik. Det är också det enda långsiktigt lönsamma förhållningssättet, eftersom en person som är säljare en dag kan vara köpare nästa dag, och tvärtom.

Samtidigt måste vi som mäklare vara tydliga med att vi alltid strävar efter att maximera värdet av säljarens hem. I denna mening arbetar vi på bostadssäljarens uppdrag.

Trots detta är det ovanligt att bostadssäljare, innan de väljer mäklare, tar reda på hur väl de tilltänkta mäklarna lyckats med slutpriserna vid tidigare försäljningar.

Enligt en ny Sifoundersökning beställd av Bukowskis Real Estate har endast 31 procent av de svenskar som någon gång har anlitat en mäklare för att sälja en bostad undersökt de tilltänkta mäklarnas tidigare säljresultat.

Ett sätt att göra en granskning av mäklarnas tidigare säljresultat är att fråga de tilltänkta mäklarna efter en förteckning över slutpriserna av tidigare sålda hus och villor i förhållande till taxeringsvärdet.

Nya siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att slutpriserna för de hus och villor som såldes i Västra Götaland under 2015 i genomsnitt var 72 procent högre än taxeringsvärdena. Som bostadssäljare i Västra Götaland bör man inte anlita en mäklare som ligger under detta genomsnittsvärde för länet.

Vårt råd är att man som säljare av en bostad vänder sig till trovärdiga och erfarna mäklare. Man bör ställa höga krav, och man har rätt att förvänta sig både bästa möjliga slutpris och en positiv upplevelse av själva försäljningsprocessen.

De mäklare som kan dokumentera nöjda kunder, goda resultat och höga slutpris i förhållande till taxeringsvärde förtjänar också att ta bra betalt för sina tjänster.

Catharina Bernstein

vd, Bukowskis Real Estate

Endast tre av tio svenskar som någon gång har sålt en bostad har undersökt de tilltänkta mäklarnas tidigare säljresultat, enligt en ny Sifoundersökning. År 2015 var försäljningspriserna av hus i Västra Götaland i genomsnitt 72 procent högre än taxeringsvärdena. Som bostadssäljare bör man inte anlita en mäklare som ligger under genomsnittet.

För den som vill köpa en bostad är det lätt att genom en enkel sökning på nätet hitta råd om vad man ska tänka på i köpprocessen. För den som vill sälja en bostad är det inte lika lätt att få handfasta tips om hur man får ut ett mesta möjliga värde av sitt hem.

Att vara fastighetsmäklare är ett förtroendeuppdrag. Vår viktigaste uppgift är att sätta oss in i både säljares och köpares livssituation och förstå hur vi bäst kan hjälpa dem och ge dem en positiv upplevelse av försäljningsprocessen. Att värna om både säljare och köpare är vad som utmärker god mäklaretik. Det är också det enda långsiktigt lönsamma förhållningssättet, eftersom en person som är säljare en dag kan vara köpare nästa dag, och tvärtom.

Samtidigt måste vi som mäklare vara tydliga med att vi alltid strävar efter att maximera värdet av säljarens hem. I denna mening arbetar vi på bostadssäljarens uppdrag.

Trots detta är det ovanligt att bostadssäljare, innan de väljer mäklare, tar reda på hur väl de tilltänkta mäklarna lyckats med slutpriserna vid tidigare försäljningar.

Enligt en ny Sifoundersökning beställd av Bukowskis Real Estate har endast 31 procent av de svenskar som någon gång har anlitat en mäklare för att sälja en bostad undersökt de tilltänkta mäklarnas tidigare säljresultat.

Ett sätt att göra en granskning av mäklarnas tidigare säljresultat är att fråga de tilltänkta mäklarna efter en förteckning över slutpriserna av tidigare sålda hus och villor i förhållande till taxeringsvärdet.

Nya siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att slutpriserna för de hus och villor som såldes i Västra Götaland under 2015 i genomsnitt var 72 procent högre än taxeringsvärdena. Som bostadssäljare i Västra Götaland bör man inte anlita en mäklare som ligger under detta genomsnittsvärde för länet.

Vårt råd är att man som säljare av en bostad vänder sig till trovärdiga och erfarna mäklare. Man bör ställa höga krav, och man har rätt att förvänta sig både bästa möjliga slutpris och en positiv upplevelse av själva försäljningsprocessen.

De mäklare som kan dokumentera nöjda kunder, goda resultat och höga slutpris i förhållande till taxeringsvärde förtjänar också att ta bra betalt för sina tjänster.

Catharina Bernstein

vd, Bukowskis Real Estate

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.