22 feb 2016 06:00

22 feb 2016 06:00

Varför skall kommunen agera riskkapitalist?

BILLINGESATSNINGEN

Satsa skattepengar rakt in i en kommersiell verksamhet är bland det mest ineffektiva sättet man kan använda skattemedel till.

En del av er har säkert följt mina ”utspel” i media, många har säkert tänkt att jag är avundsjuk eller har personliga anledningar att misstycka om satsningen på Billingen. Jag kan säga ja på båda tankarna direkt. Jag blir absolut avundsjuk på att en kollega i branschen skall få 45 miljoner av kommunen direkt in i verksamheten. I min verksamhet Knistad Herrgård är det precis det som fattas i kapital för att göra Knistad komplett. 45 miljoner på en spa-satsning och vi skulle kunna hänga på Hooks Herrgård, Strandbaden i Falkenberg, Sankt Jörgen park m.fl. Det är också en väldigt säker investering eftersom ”alla” de framgångsrika anläggningarna som har gjort storsatsningar på spa i den storleksordningen, har det slagit väl ut för.

Jag brinner för företagande och hur det påverkar samhället. Jag tror på att det är de mindre företagen som kommer att kunna erbjuda flest människor arbete i framtiden. Därför är det mycket viktigt att vårda förutsättningarna och spelreglerna på marknaden. Viktigast av allt är att man har respekt för de skattepengar som skapas av alla människors slit. Att i ren rädsla köpa en utebassäng som kommer kräva stora investeringar i underhåll och sedan drift, en pulkabacke och en hall som man faktiskt på riktigt inte vet vad man kan använda till för 45 miljoner, är inget annat än ett täckt driftsbidrag rakt in i ett privatägt företag. En verksamhet som inte har investerat något i verksamheten själv utan bara ”mjölkat ut” det som en gång var Skövdes stolthet.

Satsa skattepengarna på infrastruktur och grundläggande behov. Skapa bra förutsättningar, finns marknaden kommer duktiga personer, föreningar, företag att skapa turism. Behövs det ett hotell och efterfrågan finns så kommer någon att investera och skapa ett attraktivt hotell för rätt målgrupp. Låt marknaden styra och var rädd om skattepengarna, det är min tanke runt Billingehusaffären.

Vill avsluta med några frågor: Är det så att vi skall betala 45 miljoner till ett privat företag för att de annars gör om det till flyktingförläggning? Skall vi verkligen låta oss ”hotas” till att förändra hela balansen mellan näringsliv och förtroendevalda av rädsla? Varför kan inte First Hotell satsa själva på hotellet om kommunen gör allt runt omkring mer attraktivt? Varför skall kommunen agera riskkapitalist för ett storslaget projekt som en nordisk privatägd kedja skall göra?

Dan Persson

Knistad Herrgård

Satsa skattepengar rakt in i en kommersiell verksamhet är bland det mest ineffektiva sättet man kan använda skattemedel till.

En del av er har säkert följt mina ”utspel” i media, många har säkert tänkt att jag är avundsjuk eller har personliga anledningar att misstycka om satsningen på Billingen. Jag kan säga ja på båda tankarna direkt. Jag blir absolut avundsjuk på att en kollega i branschen skall få 45 miljoner av kommunen direkt in i verksamheten. I min verksamhet Knistad Herrgård är det precis det som fattas i kapital för att göra Knistad komplett. 45 miljoner på en spa-satsning och vi skulle kunna hänga på Hooks Herrgård, Strandbaden i Falkenberg, Sankt Jörgen park m.fl. Det är också en väldigt säker investering eftersom ”alla” de framgångsrika anläggningarna som har gjort storsatsningar på spa i den storleksordningen, har det slagit väl ut för.

Jag brinner för företagande och hur det påverkar samhället. Jag tror på att det är de mindre företagen som kommer att kunna erbjuda flest människor arbete i framtiden. Därför är det mycket viktigt att vårda förutsättningarna och spelreglerna på marknaden. Viktigast av allt är att man har respekt för de skattepengar som skapas av alla människors slit. Att i ren rädsla köpa en utebassäng som kommer kräva stora investeringar i underhåll och sedan drift, en pulkabacke och en hall som man faktiskt på riktigt inte vet vad man kan använda till för 45 miljoner, är inget annat än ett täckt driftsbidrag rakt in i ett privatägt företag. En verksamhet som inte har investerat något i verksamheten själv utan bara ”mjölkat ut” det som en gång var Skövdes stolthet.

Satsa skattepengarna på infrastruktur och grundläggande behov. Skapa bra förutsättningar, finns marknaden kommer duktiga personer, föreningar, företag att skapa turism. Behövs det ett hotell och efterfrågan finns så kommer någon att investera och skapa ett attraktivt hotell för rätt målgrupp. Låt marknaden styra och var rädd om skattepengarna, det är min tanke runt Billingehusaffären.

Vill avsluta med några frågor: Är det så att vi skall betala 45 miljoner till ett privat företag för att de annars gör om det till flyktingförläggning? Skall vi verkligen låta oss ”hotas” till att förändra hela balansen mellan näringsliv och förtroendevalda av rädsla? Varför kan inte First Hotell satsa själva på hotellet om kommunen gör allt runt omkring mer attraktivt? Varför skall kommunen agera riskkapitalist för ett storslaget projekt som en nordisk privatägd kedja skall göra?

Dan Persson

Knistad Herrgård

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.