03 mar 2016 06:00

03 mar 2016 06:00

Gynna våra lokala mjölkleverantörer

ARLA

Replik. Till Louise C-B Hellström, ordförande i Arlas Skaraborgskrets (SLA 18/2).

Den 20 maj 2015 blev styrelseordföranden för Arla Foods, Åke Hantoft ökänd. I programmet Uppdrag granskning berättade han om Arlas strategi att växa globalt. Hans slutkläm var att Arlas strategi främjar den enskilde bondens möjlighet att fatta beslut om att investera på sin gård eller att lägga av. En högst vedervärdig människosyn från en person som man tror skall företräda alla Arlabönder.

I ett anslutande reportage visades ett familjejordbruk med 7 miljoner kronor i lån som var tvungna att avveckla/gå i konkurs på grund av Arlas låga mjölkpriser. Den verkligheten vill Arlas högdjur inte se. Att fem mjölkbönder i veckan avvecklar/går i konkurs är tydligen inget att bry sig om.

Tyvärr är Louise C-B Hellström samma andas barn. Hon låtsas inte om att jag i min första insändare berättar att ett antal Arlamjölkbönder ekonomiskt förblöder. Hon gnäller om okunskap och fördomar och om bojkott.

Hur många helsidor i lokal- och rikspress har Arla kostat på sig senaste åren? Arlas 100 år manifesterades rejält. Var det inte helsidor med kändisen Anja Pärson med familj så går det bra med en mjölkbonde från Berg känd från TV4.

Starka argument är lokala bönder nära Dig. Ganska försåtligt – tror att den Arlamjölk vi dricker i Skövde kommer från Arla Jönköping och där lär det inte vara många droppar som producerats av bönder i Skövde.

Louise C-B Hellström avslutar att vi är ryggraden i Sveriges lantbruk. Jag tar mig för pannan och konstaterar att med det synsättet skall nog Arlas mjölkbönder inte hoppas för mycket av framtiden. Det finns undersökningar som påstår att 70 procent av alla Arlabönder vill byta till annat mejeri så fort de har kapacitet att ta emot.

Åter till den lokala verkligheten. Som helt vanlig konsument och skaraborgare väljer jag köpa lokalt producerade mejerivaror om jag vet att det kommer från ett seriöst företag. Falköpings Mejeri ägs av 200 mjölkbönder som får betydlig bättre betalt än Arlas (tack Per Carlsson, Svebråta för en informativ insändare). De ger 70 lokala arbetstillfällen. De köper in och levererar i sitt närområde som spar på miljön. De har en liten lokal, demokratisk organisation med insyn. De månar och sponsrar lokal idrott. Tänk till lite extra framför mejeridisken nästa gång. Ditt val är viktigt.

Årsmodell 1945

Den 20 maj 2015 blev styrelseordföranden för Arla Foods, Åke Hantoft ökänd. I programmet Uppdrag granskning berättade han om Arlas strategi att växa globalt. Hans slutkläm var att Arlas strategi främjar den enskilde bondens möjlighet att fatta beslut om att investera på sin gård eller att lägga av. En högst vedervärdig människosyn från en person som man tror skall företräda alla Arlabönder.

I ett anslutande reportage visades ett familjejordbruk med 7 miljoner kronor i lån som var tvungna att avveckla/gå i konkurs på grund av Arlas låga mjölkpriser. Den verkligheten vill Arlas högdjur inte se. Att fem mjölkbönder i veckan avvecklar/går i konkurs är tydligen inget att bry sig om.

Tyvärr är Louise C-B Hellström samma andas barn. Hon låtsas inte om att jag i min första insändare berättar att ett antal Arlamjölkbönder ekonomiskt förblöder. Hon gnäller om okunskap och fördomar och om bojkott.

Hur många helsidor i lokal- och rikspress har Arla kostat på sig senaste åren? Arlas 100 år manifesterades rejält. Var det inte helsidor med kändisen Anja Pärson med familj så går det bra med en mjölkbonde från Berg känd från TV4.

Starka argument är lokala bönder nära Dig. Ganska försåtligt – tror att den Arlamjölk vi dricker i Skövde kommer från Arla Jönköping och där lär det inte vara många droppar som producerats av bönder i Skövde.

Louise C-B Hellström avslutar att vi är ryggraden i Sveriges lantbruk. Jag tar mig för pannan och konstaterar att med det synsättet skall nog Arlas mjölkbönder inte hoppas för mycket av framtiden. Det finns undersökningar som påstår att 70 procent av alla Arlabönder vill byta till annat mejeri så fort de har kapacitet att ta emot.

Åter till den lokala verkligheten. Som helt vanlig konsument och skaraborgare väljer jag köpa lokalt producerade mejerivaror om jag vet att det kommer från ett seriöst företag. Falköpings Mejeri ägs av 200 mjölkbönder som får betydlig bättre betalt än Arlas (tack Per Carlsson, Svebråta för en informativ insändare). De ger 70 lokala arbetstillfällen. De köper in och levererar i sitt närområde som spar på miljön. De har en liten lokal, demokratisk organisation med insyn. De månar och sponsrar lokal idrott. Tänk till lite extra framför mejeridisken nästa gång. Ditt val är viktigt.

Årsmodell 1945

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.