08 mar 2016 06:00

09 mar 2016 14:38

Därför behövs liberal feministisk utrikespolitik

Debatt:

Denna vecka firas den internationella kvinnodagen världen över. Vi liberaler instämmer i Hillary Clintons ord under sin tid som utrikesminister i USA: ”Att säkra kvinnors rättigheter är det här århundradets största utmaning.”

Det var förvisso inte bättre förr för jämställdheten globalt. Fler kvinnor än någonsin studerar på världens universitet, tar plats i nationella parlament, yrkesarbetar utanför hemmen och har tillgång till preventivmedel. Men även om flickors och kvinnors rättigheter i många länder har gått rejält framåt, så är utmaningarna enorma.

Vi lever i en värld där 125 miljoner flickor har blivit könsstympade, där 50 000 kvinnor dör varje år genom farliga olagliga aborter, där 65 miljoner flickor i världen inte får gå i skolan. Vi lever i en värld där 19 flickor gifts bort varje minut mot sin vilja. Det händer också här i Sverige. Vi behöver både en feministisk utrikes- och inrikespolitik.

Men det finns flera tydliga skiljelinjer i den svenska feministiska utrikespolitiken mellan liberala feminister och framförallt feminister på vänsterkanten. Det handlar bland annat om synen på pacifism, och Europasamarbetet.

Liberal utrikespolitik är feministisk och aktivistisk, men aldrig pacifistisk. Det värsta helvetet för flickor och kvinnor på jorden i dag är för de tusentals i alla åldrar som lever i fångenskap under de islamistiska terroristerna i Daesh/IS. Där säljs tillfångatagna småflickor som sexslavar och hushållsslavar för en dryg tusenlapp. För att befria utsatta och bekämpa Daesh/IS räcker det nämligen inte med feministisk retorik. Ibland måste friheten försvaras med vapen i hand.

Behovet av en feministisk utrikespolitik är stort även inom Europasamarbetet. Över öppna gränser reser inte bara varor, kapital och arbetstagare. Även grovt kriminella utnyttjar den fria rörligheten. Bara inom EU registreras omkring 10 000 fall av människohandel varje år. Mörkertalet är betydligt större och de flesta av offren som tvingas sälja sin kropp inom sexindustrin är kvinnor. En knarkkung kan sälja en pall med heroin en gång – en flickkropp kan säljas hur många gånger som helst. För att stoppa sexslaveriet och människohandeln i hela Europa behöver vi ett tätare EU-samarbete. Vi liberaler vill därför grunda ett europeiskt FBI och inrätta en europeisk åklagarmyndighet som kan bedriva förundersökningar och beordra spaning och tillslag i flera länder samtidigt.

Vi liberaler säger som suffragetterna som drev kampen för kvinnors rösträtt: Vi behöver handling – inte ord. För kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter.

Birgitta Ohlsson

riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson Liberalerna

Pär Johnson

distriktsordförande Liberalerna Skaraborg

Denna vecka firas den internationella kvinnodagen världen över. Vi liberaler instämmer i Hillary Clintons ord under sin tid som utrikesminister i USA: ”Att säkra kvinnors rättigheter är det här århundradets största utmaning.”

Det var förvisso inte bättre förr för jämställdheten globalt. Fler kvinnor än någonsin studerar på världens universitet, tar plats i nationella parlament, yrkesarbetar utanför hemmen och har tillgång till preventivmedel. Men även om flickors och kvinnors rättigheter i många länder har gått rejält framåt, så är utmaningarna enorma.

Vi lever i en värld där 125 miljoner flickor har blivit könsstympade, där 50 000 kvinnor dör varje år genom farliga olagliga aborter, där 65 miljoner flickor i världen inte får gå i skolan. Vi lever i en värld där 19 flickor gifts bort varje minut mot sin vilja. Det händer också här i Sverige. Vi behöver både en feministisk utrikes- och inrikespolitik.

Men det finns flera tydliga skiljelinjer i den svenska feministiska utrikespolitiken mellan liberala feminister och framförallt feminister på vänsterkanten. Det handlar bland annat om synen på pacifism, och Europasamarbetet.

Liberal utrikespolitik är feministisk och aktivistisk, men aldrig pacifistisk. Det värsta helvetet för flickor och kvinnor på jorden i dag är för de tusentals i alla åldrar som lever i fångenskap under de islamistiska terroristerna i Daesh/IS. Där säljs tillfångatagna småflickor som sexslavar och hushållsslavar för en dryg tusenlapp. För att befria utsatta och bekämpa Daesh/IS räcker det nämligen inte med feministisk retorik. Ibland måste friheten försvaras med vapen i hand.

Behovet av en feministisk utrikespolitik är stort även inom Europasamarbetet. Över öppna gränser reser inte bara varor, kapital och arbetstagare. Även grovt kriminella utnyttjar den fria rörligheten. Bara inom EU registreras omkring 10 000 fall av människohandel varje år. Mörkertalet är betydligt större och de flesta av offren som tvingas sälja sin kropp inom sexindustrin är kvinnor. En knarkkung kan sälja en pall med heroin en gång – en flickkropp kan säljas hur många gånger som helst. För att stoppa sexslaveriet och människohandeln i hela Europa behöver vi ett tätare EU-samarbete. Vi liberaler vill därför grunda ett europeiskt FBI och inrätta en europeisk åklagarmyndighet som kan bedriva förundersökningar och beordra spaning och tillslag i flera länder samtidigt.

Vi liberaler säger som suffragetterna som drev kampen för kvinnors rösträtt: Vi behöver handling – inte ord. För kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter.

Birgitta Ohlsson

riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson Liberalerna

Pär Johnson

distriktsordförande Liberalerna Skaraborg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.