08 mar 2016 06:00

08 mar 2016 06:00

Låt barnen skjuta med tårtor

BUGSY MALONE

Replik. Till ”Tre arga mammor” (SLA 4/3).

Jag förstår så väl era dubier när man läser om gangsterkrig. Nu är ju Bugsy Malone en gangstermusikalkomedi med en del odödliga (förlåt uttrycket) örhängen i. Det skjuts förvisso i filmen med grädde och marshmallows och vi kan inte skjuta med grädde på scenen. Film är film och teater är teater. Så vi skjuter med tårtor och bakelser som är gjorda av skumplast.

För övrigt en passus men ändå, i den hemska musikalen Oliver Twist där får barnen jobba för en kriminell person samt lära sig kriminella handlingar. Mord och ond bråd död finns även med i Dickens roman. Fruktansvärt, den barnmusikalen skulle nog svartlistas utav er.

För att återgå till Bugsy Malone som är en kärleksfull hyllning till gangstergenren kan man ju fråga sig, varför ska barn spela? Därför att de utgör själva budskapet. De står för framtiden och som i så många konflikter visar de sig bättre på att sluta fred med varandra än vad de vuxna som styr världen överhuvudtaget plägar göra. Så låt barnen skjuta med tårtor, bakelser, skumsprutor och leka vattenkrig så garanterar jag att intet ont finnes hos dem.

Sonja Gube

regissör och koreograf

Jag förstår så väl era dubier när man läser om gangsterkrig. Nu är ju Bugsy Malone en gangstermusikalkomedi med en del odödliga (förlåt uttrycket) örhängen i. Det skjuts förvisso i filmen med grädde och marshmallows och vi kan inte skjuta med grädde på scenen. Film är film och teater är teater. Så vi skjuter med tårtor och bakelser som är gjorda av skumplast.

För övrigt en passus men ändå, i den hemska musikalen Oliver Twist där får barnen jobba för en kriminell person samt lära sig kriminella handlingar. Mord och ond bråd död finns även med i Dickens roman. Fruktansvärt, den barnmusikalen skulle nog svartlistas utav er.

För att återgå till Bugsy Malone som är en kärleksfull hyllning till gangstergenren kan man ju fråga sig, varför ska barn spela? Därför att de utgör själva budskapet. De står för framtiden och som i så många konflikter visar de sig bättre på att sluta fred med varandra än vad de vuxna som styr världen överhuvudtaget plägar göra. Så låt barnen skjuta med tårtor, bakelser, skumsprutor och leka vattenkrig så garanterar jag att intet ont finnes hos dem.

Sonja Gube

regissör och koreograf

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.