09 mar 2016 06:00

09 mar 2016 06:00

Muren kring Europa växer

Debatt:

I söndags tillkännagavs det att Balkanrutten har stängts. Under måndagen pågick förhandlingar i Bryssel mellan Turkiet och EU om flyktingavtalet. Muren kring Europa växer och medlemsländerna i EU kämpar mer än någonsin för att pressa ut utsatta människor ur systemen.

Tiotusentals människor är fast i växande flyktingläger på gränsen mellan Grekland och Makedonien. De enda rutterna som fortfarande går att ta till EU är över det dödsfarliga Medelhavet eller genom ett oberäkneligt Ryssland. Libanon och Jordanien är på bristningsgränsen och Turkiet kväver oppositionella och behandlar flyktingar som flugor.

Situationen är akut. Sällan har man som EU-medborgare så mycket känt sig som en vinnare i ett lotterispel, där förlorarna tvingas leva i en värld med ständigt krossade framtidsdrömmar och utan vetskap om man överlever dagen.

Mänskliga rättigheter och demokrati är begrepp som ofta används som måttstockar: bra länder är de länder som är demokratiska och där mänskliga rättigheter alltid värnas. 2012 tilldelades EU Nobels fredspris med motiveringen för att i över 60 år ha bidragit till fred, försoning, demokrati och mänskliga rättigheter i Europa. Situationen vi nu ser utanför Europas gränser vittnar om att EU har bidragit till allt annat än vad den motiveringen uttrycker. EU har blivit en borg dit endast ett fåtal är välkomna.

Vi vet inte hur vi hamnade här, men vi vet att det här är en situation som är ovärdig Sverige, EU och det vi brukar kalla för den västerländska humanismens högborg. Att betala Turkiet för att behandla människor som luft samtidigt som vi aktivt bidrar till att resa murar kring EU är inte bara ett politiskt haveri, det är att skicka människor rakt in i döden.

EU:s ambition är att upprätta ett område med frihet, säkerhet och rättvisa, ett område utan inre gränser. Ett område med en inre marknad med fri rörlighet för varor, personer, tjänster, och kapital och, kanske viktigast av allt, att verka för dessa värden runt om i världen. Vi befinner oss idag i en situation där EU inte bara misslyckas med detta, man bidrar till det rakt motsatta. De murar som EU nu bygger bidrar till det som EU en gång skapades för att motarbeta, det är inte bara olyckligt utan rent av omänskligt.

Louise Grabo

distriktsordförande CUF i Västra Götaland

Eric Luth

migrationspolitisk talesperson, Centerpartiets Ungdomsförbund

Emelie Holgersson

ekonomiskpolitisk talesperson, Centerpartiets Ungdomsförbund

I söndags tillkännagavs det att Balkanrutten har stängts. Under måndagen pågick förhandlingar i Bryssel mellan Turkiet och EU om flyktingavtalet. Muren kring Europa växer och medlemsländerna i EU kämpar mer än någonsin för att pressa ut utsatta människor ur systemen.

Tiotusentals människor är fast i växande flyktingläger på gränsen mellan Grekland och Makedonien. De enda rutterna som fortfarande går att ta till EU är över det dödsfarliga Medelhavet eller genom ett oberäkneligt Ryssland. Libanon och Jordanien är på bristningsgränsen och Turkiet kväver oppositionella och behandlar flyktingar som flugor.

Situationen är akut. Sällan har man som EU-medborgare så mycket känt sig som en vinnare i ett lotterispel, där förlorarna tvingas leva i en värld med ständigt krossade framtidsdrömmar och utan vetskap om man överlever dagen.

Mänskliga rättigheter och demokrati är begrepp som ofta används som måttstockar: bra länder är de länder som är demokratiska och där mänskliga rättigheter alltid värnas. 2012 tilldelades EU Nobels fredspris med motiveringen för att i över 60 år ha bidragit till fred, försoning, demokrati och mänskliga rättigheter i Europa. Situationen vi nu ser utanför Europas gränser vittnar om att EU har bidragit till allt annat än vad den motiveringen uttrycker. EU har blivit en borg dit endast ett fåtal är välkomna.

Vi vet inte hur vi hamnade här, men vi vet att det här är en situation som är ovärdig Sverige, EU och det vi brukar kalla för den västerländska humanismens högborg. Att betala Turkiet för att behandla människor som luft samtidigt som vi aktivt bidrar till att resa murar kring EU är inte bara ett politiskt haveri, det är att skicka människor rakt in i döden.

EU:s ambition är att upprätta ett område med frihet, säkerhet och rättvisa, ett område utan inre gränser. Ett område med en inre marknad med fri rörlighet för varor, personer, tjänster, och kapital och, kanske viktigast av allt, att verka för dessa värden runt om i världen. Vi befinner oss idag i en situation där EU inte bara misslyckas med detta, man bidrar till det rakt motsatta. De murar som EU nu bygger bidrar till det som EU en gång skapades för att motarbeta, det är inte bara olyckligt utan rent av omänskligt.

Louise Grabo

distriktsordförande CUF i Västra Götaland

Eric Luth

migrationspolitisk talesperson, Centerpartiets Ungdomsförbund

Emelie Holgersson

ekonomiskpolitisk talesperson, Centerpartiets Ungdomsförbund

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.