10 mar 2016 06:00

10 mar 2016 06:00

Tänk på vad ni ger era barn för värderingar

BARNKALAS

Inte bjuden. ”Pappa, han ska ha kalas på söndag, men jag ska inte gå”. Min son är fem år! Min son ska inte veta om hur det är att inte bli bjuden på dagiskompisarnas kalas. Min son ska inte behöva brottas med tanken att någon kanske inte tycker att han är en bra kompis. Han är fem år, fem år!

En dagiskompis ska ha kalas, inbjudningar skickas hem till de bjudna, allt väl så långt. Problemet är att bara tio barn på avdelningen är bjudna, inte alla 19. Kalasbarnet, som är i samma ålder som mitt, har antagligen fått välja de tio kompisar som han vill ska komma på kalaset.

Jag blir ledsen, sårad och rädd. Vart är vi på väg? Barnen på dagis pratar givetvis om detta kalas och om hur roligt det ska bli, detta märker givetvis min son. Han funderar, undrar varför hans kompisar ska på kalas, men inte han. Saken är egentligen inte den att min son inte är bjuden, men inget barn ska behöva stå vid sidan av, inget barn.

Min sambo läste för vår son innan han lade sig nu ikväll. Det var en bok om Emil i Lönneberga. Emil skulle ställa till med kalas när han gjort 100 hyss, men han skulle minsann bara bjuda Alfred på kalaset. Där blev min sambo avbruten. ”Mamma, så gör man inte. Bjuder man en kompis så får man bjuda alla.” Han är fem år. Fem år men har mer hyfs och respekt för andra än många föräldrar har.

Jag ber er alla föräldrar därute, tänk! Tänk på vad ni skickar med era barn för värderingar.

Sårad femårings far

En dagiskompis ska ha kalas, inbjudningar skickas hem till de bjudna, allt väl så långt. Problemet är att bara tio barn på avdelningen är bjudna, inte alla 19. Kalasbarnet, som är i samma ålder som mitt, har antagligen fått välja de tio kompisar som han vill ska komma på kalaset.

Jag blir ledsen, sårad och rädd. Vart är vi på väg? Barnen på dagis pratar givetvis om detta kalas och om hur roligt det ska bli, detta märker givetvis min son. Han funderar, undrar varför hans kompisar ska på kalas, men inte han. Saken är egentligen inte den att min son inte är bjuden, men inget barn ska behöva stå vid sidan av, inget barn.

Min sambo läste för vår son innan han lade sig nu ikväll. Det var en bok om Emil i Lönneberga. Emil skulle ställa till med kalas när han gjort 100 hyss, men han skulle minsann bara bjuda Alfred på kalaset. Där blev min sambo avbruten. ”Mamma, så gör man inte. Bjuder man en kompis så får man bjuda alla.” Han är fem år. Fem år men har mer hyfs och respekt för andra än många föräldrar har.

Jag ber er alla föräldrar därute, tänk! Tänk på vad ni skickar med era barn för värderingar.

Sårad femårings far

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.