12 mar 2016 06:00

12 mar 2016 06:00

Lägg miljonerna på något bättre

HERTIG JOHANS TORG

Levande. Kommunens projektledare för nya Hertig Johans torg, skriver i SLA den 5 mars: ”Utgångspunkten med Hertig Johans gata och torg är att utveckla stadskärnan så att den blir aktiv och levande.”

Min första tanke när jag läste detta var ”ja, men så är det ju redan”. Vi har två caféer som på sommaren har stor utomhuspublik och ena caféet expanderade ju i somras till och med ut på torgytan. Vi har vissa år en uteservering utanför Commerce-puben, vi har livlig torghandel varje torsdag året runt, vi har många olika evenemang året runt, nu senast ”Kvinnodagsmanifestation” på torget, sittsoffor, glasskiosk på sommaren m.m. Det kan med tanke på omständigheterna inte bli mer ”aktivt och levande”.

Ett torg ska vara ”monumentalt” och med Livets brunn tycker jag vårt torg är lite åt det hållet. Brukar själv på sommarhalvåret ibland sitta där på fontänkanten eller sofforna och lyssna på vattenskvalpet och titta på folklivet.

Att ersätta det med en stor blank rostfri plåt med hål i där det sprutar upp vatten blir en klar försämring enligt min mening. Vi har redan en sådan sprutande yta utanför Arena-entrén. Torget lutar, att terrassera det enligt förslaget gör att användningen begränsas.

Lägg de 30 miljonerna på något bättre!

Sture Grönblad

Min första tanke när jag läste detta var ”ja, men så är det ju redan”. Vi har två caféer som på sommaren har stor utomhuspublik och ena caféet expanderade ju i somras till och med ut på torgytan. Vi har vissa år en uteservering utanför Commerce-puben, vi har livlig torghandel varje torsdag året runt, vi har många olika evenemang året runt, nu senast ”Kvinnodagsmanifestation” på torget, sittsoffor, glasskiosk på sommaren m.m. Det kan med tanke på omständigheterna inte bli mer ”aktivt och levande”.

Ett torg ska vara ”monumentalt” och med Livets brunn tycker jag vårt torg är lite åt det hållet. Brukar själv på sommarhalvåret ibland sitta där på fontänkanten eller sofforna och lyssna på vattenskvalpet och titta på folklivet.

Att ersätta det med en stor blank rostfri plåt med hål i där det sprutar upp vatten blir en klar försämring enligt min mening. Vi har redan en sådan sprutande yta utanför Arena-entrén. Torget lutar, att terrassera det enligt förslaget gör att användningen begränsas.

Lägg de 30 miljonerna på något bättre!

Sture Grönblad

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.