12 mar 2016 06:00

12 mar 2016 06:00

Vi har ett fantastiskt kulturutbud

RANKNING

Läste i SLA den 10/3 en artikel om kulturpengar i olika kommuner, där t.ex. Hjo får rankingplats 118, och Skövde plats 179. Detta är hämtat ur SCB-statistik och är ju bara ekonomisk statistik och säger inte något om verksamheten.

Några exempel:

Skövde har ett av Sveriges största och bredaste teaterutbud. Detta arrangeras genom ett bra avtal mellan kommunen (kulturnämnden) och teaterföreningen. Detta syns inte i SCB-statistiken.

Det är på Odeon årligen ett antal digitala operaföreställningar i direktsändning från operahus runt om i världen. Detta arrangeras av teaterföreningen på uppdrag av kommunen, och syns inte i statistiken.

I Kulturhuset visar två olika filmföreningar kvalitetsfilm flera gånger per vecka. Detta subventioneras men syns inte.

Kommunen finansierar hyran av ett operahus i stan (Erik Uggla). Men det är Göteborgsoperan som fyller huset med verksamhet vilket inte syns i vår statistik.

Skövde har ett huvudbibliotek och sex filialbibliotek. Jag hoppas att Skövdeborna är stolta över sin synnerligen effektiva biblioteksverksamhet som verkligen är kostnadseffektiv och bara kostar 27 procent av vår kulturbudget. (Jämför med 70 procent i en grannkommun.)

På konsten har vi ett gott samarbete med regionens kulturnämnd, men det syns inte i budget.

Jag har under mer än 20 år arbetat politiskt för att få ut mesta möjliga verksamhet av de pengar vi haft och mycket har blivit mer tack vare samarbete med föreningar, studieförbund operan m.fl. Men man måste tänka smart och många gånger har vi fått ta svängen utanför ”boxen”. Man kan inte som SLA jämföra SCB-statistik mellan olika kommuner, man måste jämföra verksamhet och då tror jag att statistiken kommer att se annorlunda ut!

Tack vare att vi jobbat smart har vi till en betydligt lägre kostnad fått ut minst lika mycket verksamhet som i storlek jämförbara kommuner. Jag är stolt över att vi kan arbeta listigt, hålla i skattekronorna, och upprätthålla ett fantastiskt utbud. Detta borde vara värt en blomma och en fika på ett av stans kaféer!

Claes Beckman (M)

1.e vice ordförande kultur o fritidsnämnden

Läste i SLA den 10/3 en artikel om kulturpengar i olika kommuner, där t.ex. Hjo får rankingplats 118, och Skövde plats 179. Detta är hämtat ur SCB-statistik och är ju bara ekonomisk statistik och säger inte något om verksamheten.

Några exempel:

Skövde har ett av Sveriges största och bredaste teaterutbud. Detta arrangeras genom ett bra avtal mellan kommunen (kulturnämnden) och teaterföreningen. Detta syns inte i SCB-statistiken.

Det är på Odeon årligen ett antal digitala operaföreställningar i direktsändning från operahus runt om i världen. Detta arrangeras av teaterföreningen på uppdrag av kommunen, och syns inte i statistiken.

I Kulturhuset visar två olika filmföreningar kvalitetsfilm flera gånger per vecka. Detta subventioneras men syns inte.

Kommunen finansierar hyran av ett operahus i stan (Erik Uggla). Men det är Göteborgsoperan som fyller huset med verksamhet vilket inte syns i vår statistik.

Skövde har ett huvudbibliotek och sex filialbibliotek. Jag hoppas att Skövdeborna är stolta över sin synnerligen effektiva biblioteksverksamhet som verkligen är kostnadseffektiv och bara kostar 27 procent av vår kulturbudget. (Jämför med 70 procent i en grannkommun.)

På konsten har vi ett gott samarbete med regionens kulturnämnd, men det syns inte i budget.

Jag har under mer än 20 år arbetat politiskt för att få ut mesta möjliga verksamhet av de pengar vi haft och mycket har blivit mer tack vare samarbete med föreningar, studieförbund operan m.fl. Men man måste tänka smart och många gånger har vi fått ta svängen utanför ”boxen”. Man kan inte som SLA jämföra SCB-statistik mellan olika kommuner, man måste jämföra verksamhet och då tror jag att statistiken kommer att se annorlunda ut!

Tack vare att vi jobbat smart har vi till en betydligt lägre kostnad fått ut minst lika mycket verksamhet som i storlek jämförbara kommuner. Jag är stolt över att vi kan arbeta listigt, hålla i skattekronorna, och upprätthålla ett fantastiskt utbud. Detta borde vara värt en blomma och en fika på ett av stans kaféer!

Claes Beckman (M)

1.e vice ordförande kultur o fritidsnämnden

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.