14 mar 2016 06:00

14 mar 2016 06:00

Kultur har aldrig gått hem i Skövde

OFFENTLIG KONST

Otidsenligt. 2001 förstörde talibanerna i Afghanistan två buddhastatyer i Bamiyandalen. Trots att statyerna var mer än 1600 år gamla så verkställdes beslutet. Enligt talibanerna var statyerna otidsenliga och hörde hemma i en förgången tid. Nu är det inte lika dramatiskt i Skövde, men de som vill flytta Livets brunn har lite av talibanernas mentalitet i sig. Konstverket är otidsenligt och symboliken missförstås. Att skaffa sig kunskap om verket är för svårt, så ta bort det.

Konstverket Elaine verkar vara ett konstens sorgebarn i Skövde. Denna dam flyttas runt. Kanske hon borde få nytt namn ”Flyttfågeln”. Fontänen Gyllen i Kyrkparken kröns av en kvinnogestalt. Genom åren har den blivit så nedsmutsad att damen fått hår på bröstet! Alger och annat pryder prydnaden.

Men allt är ju inte förtvivlan och elände ens i Skövde, Grönköpings grannstad. Förra året lade undertecknad in ett medborgarförslag att Gyllen skulle rengöras och det verkar bli av. Nu har jag skickat in ett medborgarförslag till. Det handlar i korthet om att Livets brunn ska stå kvar där den nu står, men också att en informationsskylt ska sättas upp. Så slipper vi kanske talibaner i Skövde.

Men varför är den offentliga konsten så eftersatt i Skövde? Ärligt talat så verkar kultur vara någonting nödvändigt ont, med betoning på sista ordet. Det verkar vara så att det måste finnas men intresset hos makthavarna är obefintligt. En gång hade Skövde ett museum mitt i centrum, nu ligger det undanskymt på Norrmalm. Kan inte SLA be någon reporter fråga makthavarna vad de tycker om kultur i allmänhet och Livets brunn i synnerhet? Men säger de att kultur är viktig, då ljuger de!

Kultur? Det har aldrig gått hem i Skövde!

Henrik Andersson

Konstverket Elaine verkar vara ett konstens sorgebarn i Skövde. Denna dam flyttas runt. Kanske hon borde få nytt namn ”Flyttfågeln”. Fontänen Gyllen i Kyrkparken kröns av en kvinnogestalt. Genom åren har den blivit så nedsmutsad att damen fått hår på bröstet! Alger och annat pryder prydnaden.

Men allt är ju inte förtvivlan och elände ens i Skövde, Grönköpings grannstad. Förra året lade undertecknad in ett medborgarförslag att Gyllen skulle rengöras och det verkar bli av. Nu har jag skickat in ett medborgarförslag till. Det handlar i korthet om att Livets brunn ska stå kvar där den nu står, men också att en informationsskylt ska sättas upp. Så slipper vi kanske talibaner i Skövde.

Men varför är den offentliga konsten så eftersatt i Skövde? Ärligt talat så verkar kultur vara någonting nödvändigt ont, med betoning på sista ordet. Det verkar vara så att det måste finnas men intresset hos makthavarna är obefintligt. En gång hade Skövde ett museum mitt i centrum, nu ligger det undanskymt på Norrmalm. Kan inte SLA be någon reporter fråga makthavarna vad de tycker om kultur i allmänhet och Livets brunn i synnerhet? Men säger de att kultur är viktig, då ljuger de!

Kultur? Det har aldrig gått hem i Skövde!

Henrik Andersson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.