16 mar 2016 06:00

16 mar 2016 06:00

Se upp med talgbollarna!

FÅGELMATNING

Jag tycker att människorna skall mata fåglar när de kan för det är bra för både människan och fåglarna. Men jag vill ge en varning till alla som matar med talgbollar: Utanpå talgbollen finns ett plastnät som vi skall se upp med så de inte lossnar och trillar ner på marken när de blir tomma.

Det är så att rådjuren gärna kommer fram till fågelbordet och förser sig av en del godsaker som de hittar där. Och om de då hittar ett nät till en talgboll så smakar det gott i deras avseende. Men det är för rådjuren livsfarligt om de äter upp nätet för det fastnar i deras magar och eftersom de inte kan göra sig av med nätet går de en säker död till mötes. Min kompis har just nu öppnat buken och magen på fem rådjur som dött av ogrundad anledning. Samtliga djur hade nät ifrån talgbollar i magen.

Jag menar inte att vi skall sluta att mata fåglarna med talgbollar men var observant på näten när talgbollen är slut. Jag själv har gjort så att jag har lagt bollarna i en behållare av stålnät där nätet blir kvar så man kan ta bort näten och lägga dessa i avfallet så inga djur kan få tag på dessa tomma nät och då kan jag fylla på med nya talgbollar.

Så jag vädjar till alla att se upp med näten till talgbollarna!

Jan Green

Det är så att rådjuren gärna kommer fram till fågelbordet och förser sig av en del godsaker som de hittar där. Och om de då hittar ett nät till en talgboll så smakar det gott i deras avseende. Men det är för rådjuren livsfarligt om de äter upp nätet för det fastnar i deras magar och eftersom de inte kan göra sig av med nätet går de en säker död till mötes. Min kompis har just nu öppnat buken och magen på fem rådjur som dött av ogrundad anledning. Samtliga djur hade nät ifrån talgbollar i magen.

Jag menar inte att vi skall sluta att mata fåglarna med talgbollar men var observant på näten när talgbollen är slut. Jag själv har gjort så att jag har lagt bollarna i en behållare av stålnät där nätet blir kvar så man kan ta bort näten och lägga dessa i avfallet så inga djur kan få tag på dessa tomma nät och då kan jag fylla på med nya talgbollar.

Så jag vädjar till alla att se upp med näten till talgbollarna!

Jan Green

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.