21 mar 2016 06:00

21 mar 2016 06:00

Fira en äggfri påsk

ÄGGPRODUKTION

Lider. Påsken närmar sig och med det väntas också en högre konsumtion av ägg, men alla vet kanske inte konsekvenserna av sin äggkonsumtion. För varje köpt ägg är det hönor och kycklingar som får betala.

Ägghönan och kötthönan är två olika framavlade raser där ägghönan avlats till att kunna lägga 300 ägg om året. Ingen industrikyckling har träffat sin mamma då de kläcks i maskiner och omgående gasas tuppkycklingarna ihjäl, i snitt 15 000 om dagen bara i Sverige.

De flesta hönorna lever så kallat frigående tillsammans med upp till 3 000 andra hönor, en väldigt mycket större grupp än vad hönor mår bra av. De får vara nio stycken hönor per kvadratmeter, sex stycken för Krav-produktion. Cirka 17 procent av Sveriges 7,5 miljoner ägghönor lever sina liv i bur. Vid ett och ett halvt år dödas hönorna då deras kroppar inte längre kan producera ägg i en lönsam takt.

Det talas ofta gott om det svenska djurskyddet, men för alla tuppar och hönor i äggindustrin är det inte så imponerande. Första steget är att förbjuda äggproduktion i bur, det är något som Sveriges politiker borde prioritera. Det bästa för djuren vore förstås ifall vi människor inte födde upp dem för att bli produkter åt oss, men alla förbättringar är ett steg på vägen dit.

Jag tror inte att människor vill orsaka att andra medvetande varelser lider, men för konsumtion baserad på god etik krävs också kunskap. Påsken går att fira äggfri.

Andreas Nordvall

vice ordförande Djurens Rätt Göteborg

Ägghönan och kötthönan är två olika framavlade raser där ägghönan avlats till att kunna lägga 300 ägg om året. Ingen industrikyckling har träffat sin mamma då de kläcks i maskiner och omgående gasas tuppkycklingarna ihjäl, i snitt 15 000 om dagen bara i Sverige.

De flesta hönorna lever så kallat frigående tillsammans med upp till 3 000 andra hönor, en väldigt mycket större grupp än vad hönor mår bra av. De får vara nio stycken hönor per kvadratmeter, sex stycken för Krav-produktion. Cirka 17 procent av Sveriges 7,5 miljoner ägghönor lever sina liv i bur. Vid ett och ett halvt år dödas hönorna då deras kroppar inte längre kan producera ägg i en lönsam takt.

Det talas ofta gott om det svenska djurskyddet, men för alla tuppar och hönor i äggindustrin är det inte så imponerande. Första steget är att förbjuda äggproduktion i bur, det är något som Sveriges politiker borde prioritera. Det bästa för djuren vore förstås ifall vi människor inte födde upp dem för att bli produkter åt oss, men alla förbättringar är ett steg på vägen dit.

Jag tror inte att människor vill orsaka att andra medvetande varelser lider, men för konsumtion baserad på god etik krävs också kunskap. Påsken går att fira äggfri.

Andreas Nordvall

vice ordförande Djurens Rätt Göteborg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.