21 mar 2016 06:00

21 mar 2016 06:00

Har den som jobbar hemma hos dig schyssta villkor?

Debatt:

Den 17 mars var det kollektivavtalets dag. Hemfrid har haft kollektivavtal för alla anställda från första början. Nu är det hög tid att fler följer efter – och då gäller det att kunder i Västra Götaland ställer krav på sina städfirmor.

Hur ska Sverige snabbt skapa fler jobb? Frågan har legat högt upp i den svenska samhällsdebatten den senaste tiden. Diskussionen har eldats på av att vår del av världen påverkats av den värsta flyktingsituationen sedan andra världskriget.

Men när det ska gå fort riskerar det också att bli fel. Vi får inte tumma på grundkravet: Sverige behöver riktiga jobb, med schyssta villkor och goda arbetsförhållanden. Oseriösa arbetsgivare kan lätt utnyttja den som inte kan det svenska samhället och snabbt vill ha egen försörjning.

Kollektivavtal garanterar att en anställd får en avtalsenlig lön. Arbetsgivaren betalar samtidigt in tjänstepension varje månad, en förmån som kan utgöra så mycket som en tredjedel av de pengar den anställde ska leva på som pensionär. Och du tror väl inte att den som städar svart åt dig är försäkrad den dagen något allvarligt händer? Sådant försäkringsskydd ingår i kollektivavtalet

Nyligen släppte IVL Svenska Miljöinstitutet en rapport om arbetsmiljö och olyckor i städbranschen. IVL konstaterade att alla inte tar frågan på allvar och att konkurrensen riskerar att locka företag att slarva med arbetsmiljöarbetet. Forskarnas slutsats är tydlig: Svartarbete och oseriösa företag måste bort.

Det är bara att hålla med. Vi ställer inte upp på att ge våra anställda dåliga villkor för att kunna kapa timpriset med några kronor. Vi tycker inte att kunderna ska ställa upp på det heller.

Därför är det också olyckligt att regeringen sänkte taket för rutavdraget vid årsskiftet. Avdraget har bidragit till att göra svarta jobb till vita i en snabbväxande bransch. I fjol ökade antalet rutköpare i Västra Götaland med 9 procent jämfört med 2014. Minst 98 621 personer i Västra Götaland köpte alltså vita hushållsnära tjänster under året och betalade skatt för dem. Nu är risken att fler lockas av billigt svartarbete igen.

Till dig som köper hushållsnära tjänster i Västra Götaland: Välj ett företag som har kollektivavtal. Då vet du att den som tar hand om ditt hem har avtalsenlig lön, tjänstepension och schyssta villkor. Då vet du att dina pengar gör nytta i samhället, ger skatteintäkter och skapar riktiga jobb. Det tjänar hela Sverige på.

Maria Andersson

vd, Hemfrid

Den 17 mars var det kollektivavtalets dag. Hemfrid har haft kollektivavtal för alla anställda från första början. Nu är det hög tid att fler följer efter – och då gäller det att kunder i Västra Götaland ställer krav på sina städfirmor.

Hur ska Sverige snabbt skapa fler jobb? Frågan har legat högt upp i den svenska samhällsdebatten den senaste tiden. Diskussionen har eldats på av att vår del av världen påverkats av den värsta flyktingsituationen sedan andra världskriget.

Men när det ska gå fort riskerar det också att bli fel. Vi får inte tumma på grundkravet: Sverige behöver riktiga jobb, med schyssta villkor och goda arbetsförhållanden. Oseriösa arbetsgivare kan lätt utnyttja den som inte kan det svenska samhället och snabbt vill ha egen försörjning.

Kollektivavtal garanterar att en anställd får en avtalsenlig lön. Arbetsgivaren betalar samtidigt in tjänstepension varje månad, en förmån som kan utgöra så mycket som en tredjedel av de pengar den anställde ska leva på som pensionär. Och du tror väl inte att den som städar svart åt dig är försäkrad den dagen något allvarligt händer? Sådant försäkringsskydd ingår i kollektivavtalet

Nyligen släppte IVL Svenska Miljöinstitutet en rapport om arbetsmiljö och olyckor i städbranschen. IVL konstaterade att alla inte tar frågan på allvar och att konkurrensen riskerar att locka företag att slarva med arbetsmiljöarbetet. Forskarnas slutsats är tydlig: Svartarbete och oseriösa företag måste bort.

Det är bara att hålla med. Vi ställer inte upp på att ge våra anställda dåliga villkor för att kunna kapa timpriset med några kronor. Vi tycker inte att kunderna ska ställa upp på det heller.

Därför är det också olyckligt att regeringen sänkte taket för rutavdraget vid årsskiftet. Avdraget har bidragit till att göra svarta jobb till vita i en snabbväxande bransch. I fjol ökade antalet rutköpare i Västra Götaland med 9 procent jämfört med 2014. Minst 98 621 personer i Västra Götaland köpte alltså vita hushållsnära tjänster under året och betalade skatt för dem. Nu är risken att fler lockas av billigt svartarbete igen.

Till dig som köper hushållsnära tjänster i Västra Götaland: Välj ett företag som har kollektivavtal. Då vet du att den som tar hand om ditt hem har avtalsenlig lön, tjänstepension och schyssta villkor. Då vet du att dina pengar gör nytta i samhället, ger skatteintäkter och skapar riktiga jobb. Det tjänar hela Sverige på.

Maria Andersson

vd, Hemfrid

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.