21 mar 2016 06:00

21 mar 2016 06:00

Mer som är farligt för djur

TALGBOLLAR

Släng. Angående insändaren om talgbollar i SLA 16/3. Ja, det stämmer att nätet är farligt för rådjuren men även för andra djur. Det bästa hade varit om leverantörerna tog ett ansvar för de produkter de säljer. Men det gäller ju så klart alla leverantörer av vad det än gäller.

Jag har i flera år alltid börjat med att plocka bort nätet och slänga på säker plats. Sen har jag lagt talgbollarna i ett fågelbad som jag använder som matbord vintertid. Här kan både fåglar och rådjur komma och äta de mumsiga bollarna. Visst går det åt lite mer av dem när rådjuren kan mumsa fritt ... men vad gör väl det. Alla behöver ju mat och då speciellt vintertid när det är svårt att hitta på andra platser. Som alternativ till fågelbad går det att köpa speciella talgbollshållare om man nu inte vill att rådjuren ska äta upp dem.

När vi sedan ändå är inne på detta med vad som är farligt för djur så vill jag uppmana alla som brukar leka med sina djur med en laserpekare: Vad de än säger som är både djurartikelsäljare eller djurvetare/kännare så är detta absolut inte bra att sysselsätta sina djur med. Djuren blir förvirrade och stressade. När det sedan bara är en solkatt eller ljussken från lampor som gör skuggor eller strimmor som rör sig blir djuren som tokiga för att de ska fånga den döda tingesten som de aldrig kan få tag på. De ser inget annat och kan råka riktigt illa ut på grund av detta beteende.

Jag har själv tagit hand om två djur som utsatts för denna lek och jag kan säga så mycket som att de skulle inte ens märka om det var jordbävning runt omkring dem under tiden de jagar skuggor eller ljusstrimmor. Så nu ber jag alla djuraffärer som bryr sig om djur att sluta sälja dessa som leksaker. Använd inte heller trådar och snören som leksaker. De är precis lika farliga som nätet på talgbollarna.

Djurvännen

Jag har i flera år alltid börjat med att plocka bort nätet och slänga på säker plats. Sen har jag lagt talgbollarna i ett fågelbad som jag använder som matbord vintertid. Här kan både fåglar och rådjur komma och äta de mumsiga bollarna. Visst går det åt lite mer av dem när rådjuren kan mumsa fritt ... men vad gör väl det. Alla behöver ju mat och då speciellt vintertid när det är svårt att hitta på andra platser. Som alternativ till fågelbad går det att köpa speciella talgbollshållare om man nu inte vill att rådjuren ska äta upp dem.

När vi sedan ändå är inne på detta med vad som är farligt för djur så vill jag uppmana alla som brukar leka med sina djur med en laserpekare: Vad de än säger som är både djurartikelsäljare eller djurvetare/kännare så är detta absolut inte bra att sysselsätta sina djur med. Djuren blir förvirrade och stressade. När det sedan bara är en solkatt eller ljussken från lampor som gör skuggor eller strimmor som rör sig blir djuren som tokiga för att de ska fånga den döda tingesten som de aldrig kan få tag på. De ser inget annat och kan råka riktigt illa ut på grund av detta beteende.

Jag har själv tagit hand om två djur som utsatts för denna lek och jag kan säga så mycket som att de skulle inte ens märka om det var jordbävning runt omkring dem under tiden de jagar skuggor eller ljusstrimmor. Så nu ber jag alla djuraffärer som bryr sig om djur att sluta sälja dessa som leksaker. Använd inte heller trådar och snören som leksaker. De är precis lika farliga som nätet på talgbollarna.

Djurvännen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.