21 mar 2016 06:00

21 mar 2016 06:00

Monarki eller demokrati?

STATSSKICKET

I dessa dagar verkar våra rojalister sväva på moln. Glädjen över all pompa och ståt kring förlovningar, giftermål och barndop är dem väl unnad. Det är min innerliga förhoppning att alla medlemmar av den kungliga familjen också är lyckliga och trivs med all uppståndelse. Det senare tillåter jag mig ibland att tvivla på! Alla gör säkert sitt allra bästa för att fullgöra de plikter som vår Regeringsform och Successionsordning ålägger dem.

Jag är sedan många år medlem i Republikanska föreningen. Inte för att jag ogillar någon i kungafamiljen. Ibland tycker jag synd om dem, utsatta för en enorm uppmärksamhet, på gränsen till förföljelse som de får stå ut med. Men jag gillar inte den ärftliga monarkin! Att statschefens ämbete ärvs är inte förenligt med min uppfattning om demokrati!

Ett argument för monarki som rojalister brukar anföra är att presidentval är besvärligt och dyrt. Struntprat! I många länder väljs presidenten av parlamentet. Vår talman, den folkvalda riksdagens främste, kan mycket väl vara statschef. Schweiz har ett enkelt system. Där turas ministrarna om att vara statschef.

Presidenten behöver inte vara politiker. En av mina favoritkandidater heter Ing-Britt Ahlenius, rakryggad f.d. chef för Riksrevisionen. Enligt rojalisterna är Victoria väl lämpad för posten som statschef. Om hon vill ställa upp i ett allmänt val och väljs, skulle det vara stort för henne. Då vet hon med säkerhet att hon får posten därför att väljarna ville ha just henne! Nu måste hon vara pinsamt medveten om att posten är hennes därför att hon är sin fars äldsta barn! Om rojalisterna absolut vill kalla statschefen för konung, kan väl det gå bra. Före Gustav Vasa valde vi våra kungar.

Vi brukar skryta om allas likhet inför lagen. Regeringsformen 5:7 stadgar: ”Konungen kan ej åtalas för sina gärningar”. Religionsfriheten gäller inte för vår kung. Han skall vara av ”den sanna evangeliska läran”. ”Den av kungl. familjen som ej sig till samma lära bekänner vare från all successionsrätt utesluten” (Lag 1979:935). Likhet inför lagen?

Den nuvarande rojalistiska yran anses ha stärkt monarkin. Kanske, men den har även ökat antalet medlemmar i Republikanska föreningen. Spektaklet med Victoria och Daniels giftermål retade upp många ungdomar! Hon fick fråga pappa, som gick till Reinfeldt, regeringen sammankallades och sa ja! Allt fler ungdomar tycker att den här ordningen är förlegad! Jag håller med dem!

Bertil Wallgren

Floby

I dessa dagar verkar våra rojalister sväva på moln. Glädjen över all pompa och ståt kring förlovningar, giftermål och barndop är dem väl unnad. Det är min innerliga förhoppning att alla medlemmar av den kungliga familjen också är lyckliga och trivs med all uppståndelse. Det senare tillåter jag mig ibland att tvivla på! Alla gör säkert sitt allra bästa för att fullgöra de plikter som vår Regeringsform och Successionsordning ålägger dem.

Jag är sedan många år medlem i Republikanska föreningen. Inte för att jag ogillar någon i kungafamiljen. Ibland tycker jag synd om dem, utsatta för en enorm uppmärksamhet, på gränsen till förföljelse som de får stå ut med. Men jag gillar inte den ärftliga monarkin! Att statschefens ämbete ärvs är inte förenligt med min uppfattning om demokrati!

Ett argument för monarki som rojalister brukar anföra är att presidentval är besvärligt och dyrt. Struntprat! I många länder väljs presidenten av parlamentet. Vår talman, den folkvalda riksdagens främste, kan mycket väl vara statschef. Schweiz har ett enkelt system. Där turas ministrarna om att vara statschef.

Presidenten behöver inte vara politiker. En av mina favoritkandidater heter Ing-Britt Ahlenius, rakryggad f.d. chef för Riksrevisionen. Enligt rojalisterna är Victoria väl lämpad för posten som statschef. Om hon vill ställa upp i ett allmänt val och väljs, skulle det vara stort för henne. Då vet hon med säkerhet att hon får posten därför att väljarna ville ha just henne! Nu måste hon vara pinsamt medveten om att posten är hennes därför att hon är sin fars äldsta barn! Om rojalisterna absolut vill kalla statschefen för konung, kan väl det gå bra. Före Gustav Vasa valde vi våra kungar.

Vi brukar skryta om allas likhet inför lagen. Regeringsformen 5:7 stadgar: ”Konungen kan ej åtalas för sina gärningar”. Religionsfriheten gäller inte för vår kung. Han skall vara av ”den sanna evangeliska läran”. ”Den av kungl. familjen som ej sig till samma lära bekänner vare från all successionsrätt utesluten” (Lag 1979:935). Likhet inför lagen?

Den nuvarande rojalistiska yran anses ha stärkt monarkin. Kanske, men den har även ökat antalet medlemmar i Republikanska föreningen. Spektaklet med Victoria och Daniels giftermål retade upp många ungdomar! Hon fick fråga pappa, som gick till Reinfeldt, regeringen sammankallades och sa ja! Allt fler ungdomar tycker att den här ordningen är förlegad! Jag håller med dem!

Bertil Wallgren

Floby

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.