09 apr 2016 06:00

09 apr 2016 06:00

Utvecklingen går bakåt

KVINNOFRID

Det är en sak som jag reagerar väldigt starkt på och det är när man får höra av polis, ja alltså polisen som har som arbete och skyldighet att se till att samhället är tryggt, att vi kvinnor får så att säga ”skylla oss själva om vi går ut ensamma på kvällarna”.

Det här har man ju hört förut och det kan säkert fler kvinnor än jag intyga, men det som fick mig att sätta ned foten var just att självaste polisen yttrar en sådan kommentar! Jag blir besviken, framförallt på denna polis men även samhället och hur långt bakåt utvecklingen går i nuläget.

Visst, jag ska inte bara klaga, det har trots allt skett många händelser som fört våra kvinnliga rättigheter framåt i utvecklingen och det finns väldigt många kvinnor och män som kämpar för att vi kvinnor ska ha lika många förmåner och rättigheter som männen, och för det är jag evigt tacksam. Men det är just en sådan kommentar som ”kvinnor som går ut ensamma på kvällarna får skylla sig själva om det händer dem något” eller ”kvinnor har ansvar för mäns handlingar” som förstör, som drar utvecklingen bakåt ett steg och som ger dessa så kallade ”svin” och ”kvinnohatare” övertaget samt all makt.

Jag som liten var såklart inte insatt i vare sig politik eller hur samhället såg ut, men jag var trygg, jag hörde aldrig om kvinnor som blev gruppvåldtagna på öppen gata eller om kvinnor som dagligen blev utsatta för sadistiska och kränkande handlingar.

Att jag inte hörde om detta är ju självklart eftersom jag, som sagt, var liten, men ju äldre jag blev desto mer hörde jag om sådana liknande händelser. Jag kommer ihåg att jag blev lika chockad och rädd varje gång.

Men idag är jag van, visst jag blir ledsen när jag får höra om sådana hemska saker men jag reagerar inte på samma sätt längre, och så ska det verkligen inte vara. Jag har så pass mycket förstånd nu så att jag förstår att sådana här saker aldrig kommer försvinna helt och hållet. Kriminalitet och hemskheter kommer alltid att existera, men vi alla kan bidra och kämpa för att det ska bli betydligt mindre!

Jag vet att just begreppet ”feminist” hos vissa har fått en negativ klang, men då vädjar jag till er som tycker det: läs på, läs böcker, googla upp olika sammanhang och sidor som förklarar exakt vad feminism är, då är jag säker på att ni kommer ändra åsikt. Kunskap är makt, jämställdhet och frihet tjänar vi alla på!

Djupt besviken kvinna

Det är en sak som jag reagerar väldigt starkt på och det är när man får höra av polis, ja alltså polisen som har som arbete och skyldighet att se till att samhället är tryggt, att vi kvinnor får så att säga ”skylla oss själva om vi går ut ensamma på kvällarna”.

Det här har man ju hört förut och det kan säkert fler kvinnor än jag intyga, men det som fick mig att sätta ned foten var just att självaste polisen yttrar en sådan kommentar! Jag blir besviken, framförallt på denna polis men även samhället och hur långt bakåt utvecklingen går i nuläget.

Visst, jag ska inte bara klaga, det har trots allt skett många händelser som fört våra kvinnliga rättigheter framåt i utvecklingen och det finns väldigt många kvinnor och män som kämpar för att vi kvinnor ska ha lika många förmåner och rättigheter som männen, och för det är jag evigt tacksam. Men det är just en sådan kommentar som ”kvinnor som går ut ensamma på kvällarna får skylla sig själva om det händer dem något” eller ”kvinnor har ansvar för mäns handlingar” som förstör, som drar utvecklingen bakåt ett steg och som ger dessa så kallade ”svin” och ”kvinnohatare” övertaget samt all makt.

Jag som liten var såklart inte insatt i vare sig politik eller hur samhället såg ut, men jag var trygg, jag hörde aldrig om kvinnor som blev gruppvåldtagna på öppen gata eller om kvinnor som dagligen blev utsatta för sadistiska och kränkande handlingar.

Att jag inte hörde om detta är ju självklart eftersom jag, som sagt, var liten, men ju äldre jag blev desto mer hörde jag om sådana liknande händelser. Jag kommer ihåg att jag blev lika chockad och rädd varje gång.

Men idag är jag van, visst jag blir ledsen när jag får höra om sådana hemska saker men jag reagerar inte på samma sätt längre, och så ska det verkligen inte vara. Jag har så pass mycket förstånd nu så att jag förstår att sådana här saker aldrig kommer försvinna helt och hållet. Kriminalitet och hemskheter kommer alltid att existera, men vi alla kan bidra och kämpa för att det ska bli betydligt mindre!

Jag vet att just begreppet ”feminist” hos vissa har fått en negativ klang, men då vädjar jag till er som tycker det: läs på, läs böcker, googla upp olika sammanhang och sidor som förklarar exakt vad feminism är, då är jag säker på att ni kommer ändra åsikt. Kunskap är makt, jämställdhet och frihet tjänar vi alla på!

Djupt besviken kvinna

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.