12 apr 2016 06:00

12 apr 2016 06:00

För mig funkar jämställdhet utan feminism bra

Replik: Angående Ida Ekeroths (S) inlägg i SLA 9/4

Tack Ida Ekeroth för ditt svar där du förklarar vad en stolt feminist är. Du får gärna tycka att det är korkat att inte vara feminist. Vi har åsiktsfrihet. Du nämner som exempel att ett feministiskt initiativ i riksdagen var att införa en tredje individuell familjemånad i föräldraförsäkringen. Om detta är feminism så innebär det att politiker ska bestämma över vem av föräldrarna som ska vara hemma med barnet. Du nämnde inte att det är omöjligt för föräldrarna att själva avgöra vem som ska vara hemma. Jag menar att valfrihet ska råda och att det är upp till föräldrarna själva att avgöra hur de bäst får sitt livspussel att gå ihop. Din feminism innebär alltså att politiker ska bestämma och frånta föräldrarna rätten att dela föräldramånaderna mellan sig.

Du nämner också att alla vuxna får rätt till gymnasiestudier på Komvux. Bra att regeringen tar tag i detta, men hur i hela världen är det feminism?

Du nämner också mammografi, preventivmedel och att förlossningsvården har fått mer pengar och att kvinnors hälsa ska stärkas och vikten av att öka jämlikhet och jämställdhet i vården. Här är vi helt överens.

Din negativa bild av hemmafruar får du själv stå för. Många kvinnor vill snarare få stöd för att det som de gör i hemmet, att det de gör i föräldraskapet, är ett arbete, dock inte lönebaserat, men en viktig uppgift för att bygga samhällsgemenskapen. Att vissa vill arbeta hemma och ta ansvar anser jag mycket positivt. Däremot är jag oroad över alla kvinnor som först jobbar på en arbetsplats utanför hemmet och sedan får ta huvudansvaret där hemma. Det är sådant som jag vill motarbeta i min strävan mot det jämställda samhället. Jag vill verka för jämställdhet och jämlikhet och vänsterns flumbegrepp känns som att de försöker ge en bild av att ni vill stärka jämställdheten men i konkret politik inför förbud och kvoteringar. Och detta beroende på kön. För mig funkar jämställdhet utan feminism bra.

Ditt inlägg ger väljarna en god bild av skillnaderna mellan att vara feministisk socialdemokrat och kristdemokrat.

Conny Brännberg (KD)

Tack Ida Ekeroth för ditt svar där du förklarar vad en stolt feminist är. Du får gärna tycka att det är korkat att inte vara feminist. Vi har åsiktsfrihet. Du nämner som exempel att ett feministiskt initiativ i riksdagen var att införa en tredje individuell familjemånad i föräldraförsäkringen. Om detta är feminism så innebär det att politiker ska bestämma över vem av föräldrarna som ska vara hemma med barnet. Du nämnde inte att det är omöjligt för föräldrarna att själva avgöra vem som ska vara hemma. Jag menar att valfrihet ska råda och att det är upp till föräldrarna själva att avgöra hur de bäst får sitt livspussel att gå ihop. Din feminism innebär alltså att politiker ska bestämma och frånta föräldrarna rätten att dela föräldramånaderna mellan sig.

Du nämner också att alla vuxna får rätt till gymnasiestudier på Komvux. Bra att regeringen tar tag i detta, men hur i hela världen är det feminism?

Du nämner också mammografi, preventivmedel och att förlossningsvården har fått mer pengar och att kvinnors hälsa ska stärkas och vikten av att öka jämlikhet och jämställdhet i vården. Här är vi helt överens.

Din negativa bild av hemmafruar får du själv stå för. Många kvinnor vill snarare få stöd för att det som de gör i hemmet, att det de gör i föräldraskapet, är ett arbete, dock inte lönebaserat, men en viktig uppgift för att bygga samhällsgemenskapen. Att vissa vill arbeta hemma och ta ansvar anser jag mycket positivt. Däremot är jag oroad över alla kvinnor som först jobbar på en arbetsplats utanför hemmet och sedan får ta huvudansvaret där hemma. Det är sådant som jag vill motarbeta i min strävan mot det jämställda samhället. Jag vill verka för jämställdhet och jämlikhet och vänsterns flumbegrepp känns som att de försöker ge en bild av att ni vill stärka jämställdheten men i konkret politik inför förbud och kvoteringar. Och detta beroende på kön. För mig funkar jämställdhet utan feminism bra.

Ditt inlägg ger väljarna en god bild av skillnaderna mellan att vara feministisk socialdemokrat och kristdemokrat.

Conny Brännberg (KD)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.