20 apr 2016 06:00

20 apr 2016 06:00

Stör inte fåglarna nu!

BÖLETS ÄNGAR

I SLA tisdagen den 19 april läste jag på Karlsborgssidan om Naturskyddsföreningen som tillsammans med fågelentusiaster inventerade fågelholkar vid Bölets ängar i söndags. Blev både förvånad och upprörd. Varför ska fåglarna störas med sådant när de håller på med sina bon? Det står till och med; ”talgoxen som satt i trädet bredvid och kvittrade upprört då en av holkarna undersöktes”.

Varför ska människan vara och rota i allting? Min man och jag har ett antal fågelholkar i vår trädgård och dem tar vi ner på hösten när fåglarna lämnat boet. Då kan vi se om de varit bebodda, samtidigt som vi gör dem rena inför nästa säsong. Just nu har vi stor glädje av att titta på en blåmes som ordnar med sitt bo. Skulle väl aldrig falla oss in att ta ner holken för att undersöka ”hur långt blåmesens förberedelser inför den annalkande våren har kommit”.

Naturskyddsföreningen, om någon, ska väl låta fåglarna få vara ifred när de ”boar”. Undersökning av holkar, om det är nödvändigt, går att göra på andra tider.

Fågelvän

Varför ska människan vara och rota i allting? Min man och jag har ett antal fågelholkar i vår trädgård och dem tar vi ner på hösten när fåglarna lämnat boet. Då kan vi se om de varit bebodda, samtidigt som vi gör dem rena inför nästa säsong. Just nu har vi stor glädje av att titta på en blåmes som ordnar med sitt bo. Skulle väl aldrig falla oss in att ta ner holken för att undersöka ”hur långt blåmesens förberedelser inför den annalkande våren har kommit”.

Naturskyddsföreningen, om någon, ska väl låta fåglarna få vara ifred när de ”boar”. Undersökning av holkar, om det är nödvändigt, går att göra på andra tider.

Fågelvän

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.