20 apr 2016 06:00

20 apr 2016 06:00

Svårt få ut egna personuppgifter

BEMANNINGSFÖRETAG

Är en kvinna på 45+ som varit arbetssökande i cirka tre år. Alla företag man kommer till för att söka jobb undrar om man är inskriven på något bemanningsföretag, vilket man ju är. ”För vi använder oss av dem vid rekrytering. ”Okej, säger jag då, men om man aldrig får ett uppdrag för att kunna visa vad man går för, så undrar man till slut vad som är fel. Jag har massor av kompetenser: grönt cert och truckkort samt en massa års erfarenhet inom branschens CNC och montering på några få företag. Min sista arbetsplats gick i konkurs.

Så vad gör man? Jo, jag fick av ett av bemanningsföretagen veta att jag med hjälp av paragraf 26, personuppgiftslagen, PUL, (1998:204) kunde begära ut mina personliga uppgifter från deras databas. Vilket jag då gjorde, och därefter sa de i stort till mig att ”flyga och fara”. Jag var inte längre välkommen att söka jobb hos dem!

Detta var cirka två år sedan och i slutet av förra året gjorde jag ett nytt försök att få ut mina personliga uppgifter från ett annat bemanningsföretag. Vad hände då tror ni? Jo, en av cheferna ringde upp mig och frågade om jag verkligen ville kräva ut dessa uppgifter från dem? Det skulle innebära stora problem för mig att kunna söka jobb vidare hos dem också! Så jag struntade i dessa uppgifter.

Senare hittade jag denna text i samband med att jag satt och läste om ett bemanningsföretag: ”Du har enligt paragraf 26 PUL rätt att gratis, en gång per kalenderår, efter skriftligt undertecknad ansökan ställd till oss, få besked om vilka personuppgifter om dig som vi behandlar och hur vi behandlar dessa. Du har också rätt enligt paragraf 28 PUL begära rättelse i fråga om personuppgifter som vi behandlar om dig”.

Så nu undrar jag bara om någon kan tala om för mig vad detta egentligen innebär? Kanske fler med mig undrar också? Är det jag eller bemanningsföretagen som gör/tänker fel? Någon rättelse av första bemanningsföretaget fick jag inte göra!

Hoppas på svar, så man kan sluta fundera på detta!

Cander

Är en kvinna på 45+ som varit arbetssökande i cirka tre år. Alla företag man kommer till för att söka jobb undrar om man är inskriven på något bemanningsföretag, vilket man ju är. ”För vi använder oss av dem vid rekrytering. ”Okej, säger jag då, men om man aldrig får ett uppdrag för att kunna visa vad man går för, så undrar man till slut vad som är fel. Jag har massor av kompetenser: grönt cert och truckkort samt en massa års erfarenhet inom branschens CNC och montering på några få företag. Min sista arbetsplats gick i konkurs.

Så vad gör man? Jo, jag fick av ett av bemanningsföretagen veta att jag med hjälp av paragraf 26, personuppgiftslagen, PUL, (1998:204) kunde begära ut mina personliga uppgifter från deras databas. Vilket jag då gjorde, och därefter sa de i stort till mig att ”flyga och fara”. Jag var inte längre välkommen att söka jobb hos dem!

Detta var cirka två år sedan och i slutet av förra året gjorde jag ett nytt försök att få ut mina personliga uppgifter från ett annat bemanningsföretag. Vad hände då tror ni? Jo, en av cheferna ringde upp mig och frågade om jag verkligen ville kräva ut dessa uppgifter från dem? Det skulle innebära stora problem för mig att kunna söka jobb vidare hos dem också! Så jag struntade i dessa uppgifter.

Senare hittade jag denna text i samband med att jag satt och läste om ett bemanningsföretag: ”Du har enligt paragraf 26 PUL rätt att gratis, en gång per kalenderår, efter skriftligt undertecknad ansökan ställd till oss, få besked om vilka personuppgifter om dig som vi behandlar och hur vi behandlar dessa. Du har också rätt enligt paragraf 28 PUL begära rättelse i fråga om personuppgifter som vi behandlar om dig”.

Så nu undrar jag bara om någon kan tala om för mig vad detta egentligen innebär? Kanske fler med mig undrar också? Är det jag eller bemanningsföretagen som gör/tänker fel? Någon rättelse av första bemanningsföretaget fick jag inte göra!

Hoppas på svar, så man kan sluta fundera på detta!

Cander

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.