25 apr 2016 15:50

25 apr 2016 15:50

Straffskatten missgynnar pensionärer

PENSIONER: Slutreplik. Till Cecilia Widegren (SLA 20/4).

När Alliansregeringen tillträdde genomförde man den stora skattechocken på 140 miljarder. Välfärden försämrades i motsvarande grad. Det var inte pensionärerna som gynnades, inte heller sjuka och arbetslösa. Det var dessa grupper som fick betala med sämre pensioner, sämre a-kassa och utförsäkringen av sjuka. De stora vinnarna var miljonärer och miljardärer och företagen som fick sänkt företagsbeskattning.

Det var i den omställningen som vi pensionärer begåvades med straffskatt, vilket betyder att alla pensionärer betalar varje månad flera hundralappar mer i skatt än en anställd med samma lön. Om det nu är så som Cecilia Widegren påstår, att skatten för pensionärer sänkts fem gånger, hur i hela friden kan straffskatten finnas kvar? Det är något som inte stämmer i din beskrivning. Kan du förklara dig lite mer konkret?

Nu klagar Cecilia på att den nya regeringen inte genomför förändringar tillräckligt fort. Personligen skulle jag gärna se att det gick snabbare, men alla försämringar Alliansregeringen genomförde under åtta år, kräver du nu att de skall återställas omgående.

Cecilia; du som helt plötsligt blivit en stor anhängare av pensionärer kan väl förklara varför du och Moderaterna genomförde alla försämringar som du nu anser vara fel? Eller är det så att du och många andra moderater vilseleder för att slippa tala sanning?

Tyvärr, måste jag säga, jag tror inte på dina vackra bortförklaringar – för de stämmer inte. Det är precis som jag tidigare framhållit, ärlighet varar längst.

Bengt Sjökvist

Det var i den omställningen som vi pensionärer begåvades med straffskatt, vilket betyder att alla pensionärer betalar varje månad flera hundralappar mer i skatt än en anställd med samma lön. Om det nu är så som Cecilia Widegren påstår, att skatten för pensionärer sänkts fem gånger, hur i hela friden kan straffskatten finnas kvar? Det är något som inte stämmer i din beskrivning. Kan du förklara dig lite mer konkret?

Nu klagar Cecilia på att den nya regeringen inte genomför förändringar tillräckligt fort. Personligen skulle jag gärna se att det gick snabbare, men alla försämringar Alliansregeringen genomförde under åtta år, kräver du nu att de skall återställas omgående.

Cecilia; du som helt plötsligt blivit en stor anhängare av pensionärer kan väl förklara varför du och Moderaterna genomförde alla försämringar som du nu anser vara fel? Eller är det så att du och många andra moderater vilseleder för att slippa tala sanning?

Tyvärr, måste jag säga, jag tror inte på dina vackra bortförklaringar – för de stämmer inte. Det är precis som jag tidigare framhållit, ärlighet varar längst.

Bengt Sjökvist

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.