30 apr 2016 06:00

30 apr 2016 06:00

Hissa flaggan för kungen!

KUNGEN 70 ÅR

I dag hissar jag flaggan för vår kung Karl Gustav som fyller 70 år. Han har varit kung sedan 1973 då han övertog ämbetet efter sin farfar Gustav VI Adolf. Under dessa 43 år har han gjort sitt yttersta för att representera och marknadsföra Sverige. Ett arbete som inte går att värderas i pengar.

Många ondgör sig över att Kungahuset och monarkin kostar så mycket pengar. Men hur många vet om att kungens anfader Karl XIV 1815 gick in och ur egen kassa betalade Sveriges statsskuld (i dagens penningvärde 900 miljoner kronor)? Sverige var helt enkelt bankrutt efter krig och vanstyre.

Idag gör många sitt bästa för att klandra, hitta fel och bespotta Kungahuset. Man dömer ut monarkin som uråldrig och förlegad. Republik tror jag inte är något billigare alternativ med presidentval och där kandidaterna i så fall skulle tas från den politiska makteliten. Kan man i de leden hitta någon som har den auktoritet och den fina framtoning som ett kungahus ger? Tror på att Viktoria med sin utstrålning blir bra som drottning!

Visst, kungen är pensionär men han jobbar och sköter sina plikter några år ännu i väntan på att Viktorias och Daniels barn blir lite äldre. Kungen har säkert sina år som småbarnsförälder med i planeringen om och när han stiger åt sidan.

Conny

Också en 46:a

Många ondgör sig över att Kungahuset och monarkin kostar så mycket pengar. Men hur många vet om att kungens anfader Karl XIV 1815 gick in och ur egen kassa betalade Sveriges statsskuld (i dagens penningvärde 900 miljoner kronor)? Sverige var helt enkelt bankrutt efter krig och vanstyre.

Idag gör många sitt bästa för att klandra, hitta fel och bespotta Kungahuset. Man dömer ut monarkin som uråldrig och förlegad. Republik tror jag inte är något billigare alternativ med presidentval och där kandidaterna i så fall skulle tas från den politiska makteliten. Kan man i de leden hitta någon som har den auktoritet och den fina framtoning som ett kungahus ger? Tror på att Viktoria med sin utstrålning blir bra som drottning!

Visst, kungen är pensionär men han jobbar och sköter sina plikter några år ännu i väntan på att Viktorias och Daniels barn blir lite äldre. Kungen har säkert sina år som småbarnsförälder med i planeringen om och när han stiger åt sidan.

Conny

Också en 46:a

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.