02 maj 2016 06:00

02 maj 2016 06:00

Ta nu ett riktigt och viktigt beslut

Ryds skolor:

Jag går nu i trean på Västerhöjdsgymnasiet och jag har haft tre fantastiska år. Mycket tack vare mina tidigare år på Fjärilsskolan men framförallt Rydskolan. Jag tror att få elever är så förberedda för gymnasiet som eleverna som kommer från just Rydskolan.

När jag gick i åttan nåddes jag och alla andra elever och lärare av nyheten att Rydskolans högstadium skulle läggas ner. Hjärtat av hela Ryd, som med sina cirka 6 000 invånare är Skövdes största stadsdel. Våra politiker valde alltså att lägga ner Skövdes fräschaste högstadium. Det dröjde inte länge innan Ryds andra skola, Fjärilsskolan som är en årskurs F-6-skola, lades ner. Alla elever från Fjärilsskolan skulle nu alltså flyttas till Rydskolan.

Vid den här tiden satt jag i elevrådet på Rydskolan och vi hade ett tiotal debatter med skolchefen Anna Sundström och skolnämnden med Anders G Johansson i spetsen. Vi försökte göra allt i vår makt för att stoppa beslutet och få politikerna att ändra sig. Ett av våra förslag var att flytta Stöpenskolans elever till Rydskolan då Stöpenskolan var i enormt behov av renovering. Samtidigt flytta låg- och mellanstadieeleverna från Rydskolan till Fjärilsskolan. Då hade vi alltså fått ett samarbete mellan alla barn i Ryd och även integrerats med de svenska ungdomarna från Stöpenskolan. Vi blev totalt överkörda. Politikerna skrattade oss praktiskt taget rakt upp i ansiktet och sa att det aldrig skulle fungera.

Men vad hände då ungefär ett och ett halvt år senare? Jo, alla elever på Fjärilsskolan flyttades till Rydskolan och Stöpeneleverna började på Fjärilsskolan, då Stöpenskolan renoverades. De skulle ha en stor del av sina lektioner på Rydskolan. Att gå från Fjärilsskolan till Rydskolan tar ungefär 10-15 minuter. Hur effektiv blir skoldagen för elever som varje dag ska gå mellan skolorna för olika lektioner?

Som många säkert vet lades Rydskolans högstadium ner och är nu enbart en låg- och mellanstadieskola. Träningsskolan har även sina lokaler i Rydskolan.

Hur ser då de andra högstadieskolorna ut i Skövde? Vasaskolans klasser fylldes snabbt och man fick skaffa baracker på skolgården för någon miljon. Och nu hör man att de på de övriga högstadieskolorna planerar att sätta upp mer baracker för att få plats. På Helenaskolan kommer de vara nio paralleller med sjuorna som börjar till hösten. Är det sunt att ha så många elever på samma ställe? Är det ekonomiskt? Är det logiskt? När en av Sveriges fräschaste högstadieskolor inte utnyttjas till det ändamålet den faktiskt byggdes för.

Varför skriver jag då detta varav mycket redan är historia? Jo, jag önskar att nuvarande sektorchef Gustav Olsson och nuvarande skolnämnd tar ett så klokt beslut så man öppnar Rydskolans högstadium och låter mellanstadiet vara kvar. Sedan öppnar man Fjärilsskolan igen för F till årskurs 3. På detta sätt kan man spara skattepengar och istället lägga dem på andra saker än skolbaracker.

19-årig före detta Rydskoleelev

Jag går nu i trean på Västerhöjdsgymnasiet och jag har haft tre fantastiska år. Mycket tack vare mina tidigare år på Fjärilsskolan men framförallt Rydskolan. Jag tror att få elever är så förberedda för gymnasiet som eleverna som kommer från just Rydskolan.

När jag gick i åttan nåddes jag och alla andra elever och lärare av nyheten att Rydskolans högstadium skulle läggas ner. Hjärtat av hela Ryd, som med sina cirka 6 000 invånare är Skövdes största stadsdel. Våra politiker valde alltså att lägga ner Skövdes fräschaste högstadium. Det dröjde inte länge innan Ryds andra skola, Fjärilsskolan som är en årskurs F-6-skola, lades ner. Alla elever från Fjärilsskolan skulle nu alltså flyttas till Rydskolan.

Vid den här tiden satt jag i elevrådet på Rydskolan och vi hade ett tiotal debatter med skolchefen Anna Sundström och skolnämnden med Anders G Johansson i spetsen. Vi försökte göra allt i vår makt för att stoppa beslutet och få politikerna att ändra sig. Ett av våra förslag var att flytta Stöpenskolans elever till Rydskolan då Stöpenskolan var i enormt behov av renovering. Samtidigt flytta låg- och mellanstadieeleverna från Rydskolan till Fjärilsskolan. Då hade vi alltså fått ett samarbete mellan alla barn i Ryd och även integrerats med de svenska ungdomarna från Stöpenskolan. Vi blev totalt överkörda. Politikerna skrattade oss praktiskt taget rakt upp i ansiktet och sa att det aldrig skulle fungera.

Men vad hände då ungefär ett och ett halvt år senare? Jo, alla elever på Fjärilsskolan flyttades till Rydskolan och Stöpeneleverna började på Fjärilsskolan, då Stöpenskolan renoverades. De skulle ha en stor del av sina lektioner på Rydskolan. Att gå från Fjärilsskolan till Rydskolan tar ungefär 10-15 minuter. Hur effektiv blir skoldagen för elever som varje dag ska gå mellan skolorna för olika lektioner?

Som många säkert vet lades Rydskolans högstadium ner och är nu enbart en låg- och mellanstadieskola. Träningsskolan har även sina lokaler i Rydskolan.

Hur ser då de andra högstadieskolorna ut i Skövde? Vasaskolans klasser fylldes snabbt och man fick skaffa baracker på skolgården för någon miljon. Och nu hör man att de på de övriga högstadieskolorna planerar att sätta upp mer baracker för att få plats. På Helenaskolan kommer de vara nio paralleller med sjuorna som börjar till hösten. Är det sunt att ha så många elever på samma ställe? Är det ekonomiskt? Är det logiskt? När en av Sveriges fräschaste högstadieskolor inte utnyttjas till det ändamålet den faktiskt byggdes för.

Varför skriver jag då detta varav mycket redan är historia? Jo, jag önskar att nuvarande sektorchef Gustav Olsson och nuvarande skolnämnd tar ett så klokt beslut så man öppnar Rydskolans högstadium och låter mellanstadiet vara kvar. Sedan öppnar man Fjärilsskolan igen för F till årskurs 3. På detta sätt kan man spara skattepengar och istället lägga dem på andra saker än skolbaracker.

19-årig före detta Rydskoleelev

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.