03 maj 2016 06:00

03 maj 2016 06:00

Är detta miljövänligt?

SOPHANTERING

Råd. Det nya systemet med separat insamling av matavfall har ju påståtts vara så miljövänligt och resurssnålt. Man undrar dock, när man läser i AöS Avfallsnytt, april 2016, om deras råd hur man ska lösa problemet med illaluktande matavfall under sommaren (soptunnan töms varannan vecka):

Skölj räkskal och fiskrens och annat köttavfall i kallt vatten, eller lägg det i en påse i frysen.

Lägg lite hushållspapper eller en tidning i botten av matavfallspåsen för att suga upp fukt.

Byt matavfallspåse ofta, den måste inte vara helt full.

Stryk lite ättika inuti soptunnan så håller du lukt och flugor borta.

Så, att förbruka mer vatten och el (till frysen), inte återanvända tidningar och annat papper, att använda fler matavfallspåsar än nödvändigt, och ha en soptunna som luktar ättika (är väl knappast bättre än fiskrens?), är det miljövänligt?

Själv har jag löst problemet med min illaluktande soptunna genom att ha den stående i östra kanten av tomten, och med oftast västliga vindar så blåser lukten över till grannen. Problemet är bara att min granne i väster har kommit på samma sak. Så nu har jag hans illaluktande tunna att irriteras över...

Hur man än vänder sig har man ändan bak

Skölj räkskal och fiskrens och annat köttavfall i kallt vatten, eller lägg det i en påse i frysen.

Lägg lite hushållspapper eller en tidning i botten av matavfallspåsen för att suga upp fukt.

Byt matavfallspåse ofta, den måste inte vara helt full.

Stryk lite ättika inuti soptunnan så håller du lukt och flugor borta.

Så, att förbruka mer vatten och el (till frysen), inte återanvända tidningar och annat papper, att använda fler matavfallspåsar än nödvändigt, och ha en soptunna som luktar ättika (är väl knappast bättre än fiskrens?), är det miljövänligt?

Själv har jag löst problemet med min illaluktande soptunna genom att ha den stående i östra kanten av tomten, och med oftast västliga vindar så blåser lukten över till grannen. Problemet är bara att min granne i väster har kommit på samma sak. Så nu har jag hans illaluktande tunna att irriteras över...

Hur man än vänder sig har man ändan bak

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.