09 maj 2016 06:00

09 maj 2016 06:00

Det är skatteflyktingar man bör jaga

OANMÄLDA HEMBESÖK

Oförskämt. Nej, det är inget skämt, men det är oförskämt, Anna-Kinberg Batras moderata förslag att man vill göra oanmälda hembesök hos de som lever på försörjningsstöd. Man vill minska bidragsfusk. Vad tror de att man ska hitta? Rysk kaviar i kylskåpet? Ska de välkomnas med Gevalia när de får oväntat besök?

Vilken energi man lägger ner på presskonferenser för att jaga fattiga, sjuka, arbetslösa, tiggare och flyktingar. Inte ett ord om de verkliga fuskarna som smiter undan med skatten på Caymanöarna. Då är det tyst som i graven. Det är dessa skatteflyktingar som är en fara för välfärden, 46 miljarder varje år (mycket mer än vad de flyktingar som flyr från krig kostar oss i Sverige). Det är dessa gökungar som knuffar ut välfärden ur välfärdsboet, inte som Ulf Kristersson påstår de flyktingar som verkligen behöver vår hjälp. Dessa välgödda gökar har en god flygförmåga att ta sig över Atlanten till de Västindiska paradisen.

Häromdagen var det en riksdagsdebatt om dessa ”flyktingar”. De fyra borgerliga partierna pratade tillsammans säkert i över en timma utan att säga någonting över huvud taget. Det är väldigt bra gjort att prata så länge utan att säga något vettigt. Man kunde ju tro att de av misstag skulle säga något vettigt om skattesmitarna, men nej. Bara svammel (något i stil med: vi har alla ett ansvar, är inte frågan fel ställd, frågan är hemlighetsstämplad). Men denna intima fråga blir så klart jobbig att prata i då det många gånger berör den närmaste bekantskapkretsen och sina egna väljare.

Man kan undra varifrån särskilt moderaterna får sin motivation till att jaga utsatta grupper i samhället. Är det ett förakt för svaga grupper? Det verkar ju vara beroendeframkallande, ett begär att jäklas med utsatta grupper och som hela tiden trappas upp. I andra fall vill ju moderaterna ha hårda straff. Lägg då ett förslag där de här smitarna straffas hårt och att de betalar sin skatt och sluta med att anklaga utsatta grupper för att de raserar välfärden, för det är lögn. Är det några som raserar välfärden så är det omoraliska välbeställda skattesmitare.

Leif Norén

Vilken energi man lägger ner på presskonferenser för att jaga fattiga, sjuka, arbetslösa, tiggare och flyktingar. Inte ett ord om de verkliga fuskarna som smiter undan med skatten på Caymanöarna. Då är det tyst som i graven. Det är dessa skatteflyktingar som är en fara för välfärden, 46 miljarder varje år (mycket mer än vad de flyktingar som flyr från krig kostar oss i Sverige). Det är dessa gökungar som knuffar ut välfärden ur välfärdsboet, inte som Ulf Kristersson påstår de flyktingar som verkligen behöver vår hjälp. Dessa välgödda gökar har en god flygförmåga att ta sig över Atlanten till de Västindiska paradisen.

Häromdagen var det en riksdagsdebatt om dessa ”flyktingar”. De fyra borgerliga partierna pratade tillsammans säkert i över en timma utan att säga någonting över huvud taget. Det är väldigt bra gjort att prata så länge utan att säga något vettigt. Man kunde ju tro att de av misstag skulle säga något vettigt om skattesmitarna, men nej. Bara svammel (något i stil med: vi har alla ett ansvar, är inte frågan fel ställd, frågan är hemlighetsstämplad). Men denna intima fråga blir så klart jobbig att prata i då det många gånger berör den närmaste bekantskapkretsen och sina egna väljare.

Man kan undra varifrån särskilt moderaterna får sin motivation till att jaga utsatta grupper i samhället. Är det ett förakt för svaga grupper? Det verkar ju vara beroendeframkallande, ett begär att jäklas med utsatta grupper och som hela tiden trappas upp. I andra fall vill ju moderaterna ha hårda straff. Lägg då ett förslag där de här smitarna straffas hårt och att de betalar sin skatt och sluta med att anklaga utsatta grupper för att de raserar välfärden, för det är lögn. Är det några som raserar välfärden så är det omoraliska välbeställda skattesmitare.

Leif Norén

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.