13 maj 2016 06:00

13 maj 2016 06:00

Ändra skolsystemet

Skolan

Jag går på högstadiet och jag tycker att skolsystemet måste ändras.

Jag tycker att eleven ska ha mer påverkan om vad hen vill lära sig och att det ska finnas fler inriktningar. Till exempel så borde inte historia, bild, musik, slöjd, språk, fysik, vissa delar av biologin och kemi vara obligatoriska ämnen utan om man väljer en inriktning som är till för de som vill jobba som ingenjör så ska man fokusera på att lära sig mycket matte, fysik och teknik, och kanske inte lära sig om hur t.ex. vikingarna levde för det kommer man inte ha någon nytta av när man ska bli ingenjör.

Så jag föreslår att man väljer en inriktning för det jobb man är intresserad av och där lär man sig saker som är nödvändiga för det jobbet. Och om är intresserad av något annat som till exempel slöjd, så ska man kunna välja det som ett slags extra ämne som man får ett betyg i om man skulle ändra sig och vilja byta linje så kan man visa att man kan slöjd. Så de extra ämnena ska alltså inte ha någon betydelse inom den linje man valt men om man är intresserad av något så ska man kunna lära sig det.

Och om man inte är säker på vad man vill bli så ska det finnas en linje där man kan fortsätta gå i skolan som den är så man lär sig lite av varje. Jag tycker att detta ska införas i klass 7.

Sammanfattning: Eleven ska få välja vilken inriktning den vill gå. Historia, bild, musik, slöjd, språk, fysik, vissa delar av biologi och kemi ska inte vara obligatoriska ämnen om de inte ingår i den linjen man valt. De ämnen som ska vara obligatoriska i alla linjer är engelska, idrott och hälsa, matte, hemkunskap och svenska, däremot så kan svårighetsgraderna inom ämnena variera beroende på vilken linje man valt.

Jag hoppas att det finns fler som tycker som jag och att någon politiker skulle kunna ta upp det, för jag tycker att jag spenderar för mycket tid på att lära mig onödiga saker i skolan.

Högstadieelev i Skövde

 

Jag tycker att eleven ska ha mer påverkan om vad hen vill lära sig och att det ska finnas fler inriktningar. Till exempel så borde inte historia, bild, musik, slöjd, språk, fysik, vissa delar av biologin och kemi vara obligatoriska ämnen utan om man väljer en inriktning som är till för de som vill jobba som ingenjör så ska man fokusera på att lära sig mycket matte, fysik och teknik, och kanske inte lära sig om hur t.ex. vikingarna levde för det kommer man inte ha någon nytta av när man ska bli ingenjör.

Så jag föreslår att man väljer en inriktning för det jobb man är intresserad av och där lär man sig saker som är nödvändiga för det jobbet. Och om är intresserad av något annat som till exempel slöjd, så ska man kunna välja det som ett slags extra ämne som man får ett betyg i om man skulle ändra sig och vilja byta linje så kan man visa att man kan slöjd. Så de extra ämnena ska alltså inte ha någon betydelse inom den linje man valt men om man är intresserad av något så ska man kunna lära sig det.

Och om man inte är säker på vad man vill bli så ska det finnas en linje där man kan fortsätta gå i skolan som den är så man lär sig lite av varje. Jag tycker att detta ska införas i klass 7.

Sammanfattning: Eleven ska få välja vilken inriktning den vill gå. Historia, bild, musik, slöjd, språk, fysik, vissa delar av biologi och kemi ska inte vara obligatoriska ämnen om de inte ingår i den linjen man valt. De ämnen som ska vara obligatoriska i alla linjer är engelska, idrott och hälsa, matte, hemkunskap och svenska, däremot så kan svårighetsgraderna inom ämnena variera beroende på vilken linje man valt.

Jag hoppas att det finns fler som tycker som jag och att någon politiker skulle kunna ta upp det, för jag tycker att jag spenderar för mycket tid på att lära mig onödiga saker i skolan.

Högstadieelev i Skövde

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.