16 maj 2016 06:00

16 maj 2016 06:00

Dags för ett nytt samtal från Löfven

POLITIK

Det kom ett telefonsamtal i valrörelsen 2014.

Vi hade just satt oss till bords för att äta lunch. Jag svarade och fick ett av de märkligaste samtal jag varit med om. Så här lät det: ”Hej, det är Stefan Löfven; Sverige håller på att gå sönder...”

Jag försökte svara men Löfvens inspelade röst fortsatta att mala på, så jag la på luren. Jag kunde erinra mig att en partiledare tidigare hade ringt mig hem. Det var Carl Bildt, som ville ha mina synpunkter i ett speciellt ärende, alltså den riktige Bildt och inte enbart hans inspelade röst. En viss skillnad alltså mellan Löfven och Bildt.

Nu kan det vara dags för ett nytt samtal från Stefan Löfven, som har blivit statsminister efter det förra samtalet. Det kan till exempel låta så här: ”Hej, det är Stefan Löfven. Min regering håller på att gå sönder. Miljöpartiet är på väg under fyraprocentsspärren och vänsterledaren Jonas Sjöstedt hotar med att rösta mot regeringen om vi inte gör som han vill.”

Om han den här gången skulle fråga mig om min åsikt skulle jag svara: ”Gör upp med Allianspartierna i de frågor som är viktiga för Sverige och skaffa dig därigenom en ny och mera stabil majoritet.”

Men ett sådant samtal kan jag nog bara skåda i stjärnorna.

Lars Hjertén (M)

Vi hade just satt oss till bords för att äta lunch. Jag svarade och fick ett av de märkligaste samtal jag varit med om. Så här lät det: ”Hej, det är Stefan Löfven; Sverige håller på att gå sönder...”

Jag försökte svara men Löfvens inspelade röst fortsatta att mala på, så jag la på luren. Jag kunde erinra mig att en partiledare tidigare hade ringt mig hem. Det var Carl Bildt, som ville ha mina synpunkter i ett speciellt ärende, alltså den riktige Bildt och inte enbart hans inspelade röst. En viss skillnad alltså mellan Löfven och Bildt.

Nu kan det vara dags för ett nytt samtal från Stefan Löfven, som har blivit statsminister efter det förra samtalet. Det kan till exempel låta så här: ”Hej, det är Stefan Löfven. Min regering håller på att gå sönder. Miljöpartiet är på väg under fyraprocentsspärren och vänsterledaren Jonas Sjöstedt hotar med att rösta mot regeringen om vi inte gör som han vill.”

Om han den här gången skulle fråga mig om min åsikt skulle jag svara: ”Gör upp med Allianspartierna i de frågor som är viktiga för Sverige och skaffa dig därigenom en ny och mera stabil majoritet.”

Men ett sådant samtal kan jag nog bara skåda i stjärnorna.

Lars Hjertén (M)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.