16 maj 2016 06:00

16 maj 2016 06:00

Det är inte synd om dig

Gnällmentalitet:

Vi får betalt för att ta hand om våra barn, när vi är sjuka, för att utbilda oss etcetera. Trots detta lever många med uppfattningen att det är synd om dem själva och ständigt hörs gnäll och klagomål om sänkta bidrag etc.

När bidragstagande klagar på att bidrag sänks och att de får leva på minimum borde detta sättas i ett större perspektiv. I majoriteten av världens länder kostar exempelvis utbildning en förmögenhet. I Sverige får vi betalt för att utbilda oss. I stora delar av världen finns ingen så kallad föräldraledighet. I Sverige har vi den längsta betalda föräldraledigheten i världen, något som CNN uppmärksammade för ett tag sedan.

Till er som gnäller på att det inte finns några jobb, ni har fel. Det finns alltid jobb. Så länge det finns människor på jorden finns det jobb. Idag behöver du knappt lyfta dig från den bekväma soffan för att skaffa dig ett jobb. Starta ett företag, ring runt till halva stan om så krävs, men ett jobb kommer du att få om du vill. Det handlar mer om vilja än tillgänglighet, för jobb finns, men du måste ha viljan att skaffa dig ett.

Den bortskämda jantelagsmentaliteten som finns är något som inte bara drar ner ungdomars prestationer i bland annat skolan utan även vuxna människors prestationer på arbetsplatsen. Är du bra på något, ambitiös eller duktig ska du tystas och vara ödmjuk. Är du talangfull och idérik så är du en prestationsprinsessa som är ute efter uppmärksamhet och borde försöka dämpa dig och vara mer ödmjuk.

Det är otroligt synd och enorm förlust att ett så pass utvecklat land som Sverige ska behöva ha den typen av mentalitet. Jag vet själv hur många gånger folk har suckat eller himlat med ögonen i skolan när en av eleverna räckt upp handen lite för många gånger och svarat lite för utvecklat på frågorna som läraren ställt. Varför ska det behöva vara så? Varför styrs vi av avundsjuka? Istället borde man behandla denna elev med respekt och snarare imponeras av dennes ambition och kompetens.

Detsamma gäller för flertalet arbetsplatser. Om någon jobbar över, kommer med förslag och idéer till chefen eller tar lite mer plats än de andra är denne ett hot som får de andra att se slappa ut och som att de inte sköter sitt jobb tillräckligt bra.

Sluta klaga på den duktiga eleven i klassrummet, den ambitiösa kollegan, att bidragen sänks eller att det inte finns några jobb. Du bor i Sverige, här finns möjligheter och de som har insett detta bör inte ses ner på eller tryckas ner av någon föråldrad jantelag.

Fanny Clausen

Vi får betalt för att ta hand om våra barn, när vi är sjuka, för att utbilda oss etcetera. Trots detta lever många med uppfattningen att det är synd om dem själva och ständigt hörs gnäll och klagomål om sänkta bidrag etc.

När bidragstagande klagar på att bidrag sänks och att de får leva på minimum borde detta sättas i ett större perspektiv. I majoriteten av världens länder kostar exempelvis utbildning en förmögenhet. I Sverige får vi betalt för att utbilda oss. I stora delar av världen finns ingen så kallad föräldraledighet. I Sverige har vi den längsta betalda föräldraledigheten i världen, något som CNN uppmärksammade för ett tag sedan.

Till er som gnäller på att det inte finns några jobb, ni har fel. Det finns alltid jobb. Så länge det finns människor på jorden finns det jobb. Idag behöver du knappt lyfta dig från den bekväma soffan för att skaffa dig ett jobb. Starta ett företag, ring runt till halva stan om så krävs, men ett jobb kommer du att få om du vill. Det handlar mer om vilja än tillgänglighet, för jobb finns, men du måste ha viljan att skaffa dig ett.

Den bortskämda jantelagsmentaliteten som finns är något som inte bara drar ner ungdomars prestationer i bland annat skolan utan även vuxna människors prestationer på arbetsplatsen. Är du bra på något, ambitiös eller duktig ska du tystas och vara ödmjuk. Är du talangfull och idérik så är du en prestationsprinsessa som är ute efter uppmärksamhet och borde försöka dämpa dig och vara mer ödmjuk.

Det är otroligt synd och enorm förlust att ett så pass utvecklat land som Sverige ska behöva ha den typen av mentalitet. Jag vet själv hur många gånger folk har suckat eller himlat med ögonen i skolan när en av eleverna räckt upp handen lite för många gånger och svarat lite för utvecklat på frågorna som läraren ställt. Varför ska det behöva vara så? Varför styrs vi av avundsjuka? Istället borde man behandla denna elev med respekt och snarare imponeras av dennes ambition och kompetens.

Detsamma gäller för flertalet arbetsplatser. Om någon jobbar över, kommer med förslag och idéer till chefen eller tar lite mer plats än de andra är denne ett hot som får de andra att se slappa ut och som att de inte sköter sitt jobb tillräckligt bra.

Sluta klaga på den duktiga eleven i klassrummet, den ambitiösa kollegan, att bidragen sänks eller att det inte finns några jobb. Du bor i Sverige, här finns möjligheter och de som har insett detta bör inte ses ner på eller tryckas ner av någon föråldrad jantelag.

Fanny Clausen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.