17 maj 2016 06:00

17 maj 2016 06:00

Höj beskattningen på reavinsten

BOSTADSBRISTEN

Bostadsbristen är som de flesta vet oerhört allvarlig och i dess spår övervärderas priserna på villor, radhus och bostadsrätter till rena ockerpriserna. Orsaken till denna galenskap är förstås den akuta bostadsbrist som framkallades i första hand av den förra regeringens passivitet. De valde att lägga resurser på skattesubventioner i form av ett rotavdrag på arbetstimmarna som det har fuskats oerhört med genom bl.a. bristande kontroller, i stället för att hitta lösningar till nybyggande där folk har råd att bo. För de bostäder som produceras idag är på tok för dyra för väldigt många invånare som pensionärer, arbetslösa, sjukrivna och ungdomar.

Idag beskattas reavinsten vid en försäljning till 22 procent. Höj den beskattningen och det rejält i procentuella steg beroende på hur stor reavinsten blir och öronmärk de pengarna för ett ökat och billigare boende.

Nu är det dags att ta tillbaka en del av alla miljarder som staten skänkt den kapitalistiska bostadsmarknaden och därmed också bidraga till en mer normal prissättning av nämnda bostäder.

Kent Rohdin

Idag beskattas reavinsten vid en försäljning till 22 procent. Höj den beskattningen och det rejält i procentuella steg beroende på hur stor reavinsten blir och öronmärk de pengarna för ett ökat och billigare boende.

Nu är det dags att ta tillbaka en del av alla miljarder som staten skänkt den kapitalistiska bostadsmarknaden och därmed också bidraga till en mer normal prissättning av nämnda bostäder.

Kent Rohdin

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.