17 maj 2016 06:00

17 maj 2016 06:00

Nedskärning på LSS slår mot de svagaste

LSS

Vi märker en stor oro hos personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga idag, en oro över att förlora sina personliga assistenter och sin frihet.

LSS och möjligheten till personlig assistans var ett stort framsteg i arbetet för full delaktighet och jämlikhet för personer med funktionsnedsättningar. LSS är ingen tycka-synd-om-lag eller en möjlighet för stat och kommuner att vara snälla. Det är en lag som i grunden handlar om mänskliga rättigheter. Personlig assistans innebär självbestämmande istället för omhändertagande.

Det är sant att personlig assistans är en stor post i statens budget. Den ger samtidigt mycket tillbaka. Det viktigaste är förstås sådant som inte går att mäta i pengar, som att fler får möjlighet till ett värdigt liv. Möjlighet att leva, inte bara överleva. Men den innebär också att personer med assistans kan arbeta och betala skatt, och att deras anhöriga kan delta fullt ut på arbetsmarknaden. Därutöver är yrket som personlig assistent ett vanligt första jobb, och en bra väg in på arbetsmarknaden.

Liberalerna kommer att ta strid för LSS-reformen, den största frihetsreformen i svensk historia för personer som lever med funktionsnedsättning. Regeringen ska inte göra neddragningar på dem som allra mest behöver stöd. Därför avsätter Liberalerna en miljard mer i vår vårbudget för att värna den personliga assistansen.

Bengt Eliasson (L)

riksdagsledamot

LSS och möjligheten till personlig assistans var ett stort framsteg i arbetet för full delaktighet och jämlikhet för personer med funktionsnedsättningar. LSS är ingen tycka-synd-om-lag eller en möjlighet för stat och kommuner att vara snälla. Det är en lag som i grunden handlar om mänskliga rättigheter. Personlig assistans innebär självbestämmande istället för omhändertagande.

Det är sant att personlig assistans är en stor post i statens budget. Den ger samtidigt mycket tillbaka. Det viktigaste är förstås sådant som inte går att mäta i pengar, som att fler får möjlighet till ett värdigt liv. Möjlighet att leva, inte bara överleva. Men den innebär också att personer med assistans kan arbeta och betala skatt, och att deras anhöriga kan delta fullt ut på arbetsmarknaden. Därutöver är yrket som personlig assistent ett vanligt första jobb, och en bra väg in på arbetsmarknaden.

Liberalerna kommer att ta strid för LSS-reformen, den största frihetsreformen i svensk historia för personer som lever med funktionsnedsättning. Regeringen ska inte göra neddragningar på dem som allra mest behöver stöd. Därför avsätter Liberalerna en miljard mer i vår vårbudget för att värna den personliga assistansen.

Bengt Eliasson (L)

riksdagsledamot

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.