20 maj 2016 06:00

20 maj 2016 06:00

Livsfarligt däckbyte

TRAFIKEN

Fick en punktering på E20 – ”dödens väg” – och då händer detta strax norr om Mariestad: 80 km/tim råder på platsen. Raksträcka. Jag kör åt sidan och sätter ut en varningstriangel. Börjar byta hjul och tycker det är tämligen säkert, där jag står vid sidan av vägbanan och på vägrenen. Vägrenen är dryga två meter bred. Vägbanan i sig är minst 12 meter bred på platsen. I rask följd händer detta:

• En långtradare passerar mina fötter med cirka 150 centimeter och tutar irriterat.

• Jag sätter ut en andra varningstriangel lite längre ut och ännu längre bort.

• En ny långtradare strax efter smäller i och kör över den varningstriangeln och passerar mina fötter med mindre än 75 centimeter. Samt tutar. Föraren råkar titta upp innan han tutar och jag ser att han ser på en dataskärm – film eller spel? – på instrumentbrädan. Föraren ser överraskat på mig och visar fingret!

Personbilar däremot passerar på respektfullt avstånd och två bilister stannar och frågar om jag behöver hjälp. Snyggt!

Jag undkom döden med 75 centimeter, men är fortfarande lite skakig och undrar vart vi är på väg? Är det så här vi vill och skall ha det i trafiken?

Göran Strid

• En långtradare passerar mina fötter med cirka 150 centimeter och tutar irriterat.

• Jag sätter ut en andra varningstriangel lite längre ut och ännu längre bort.

• En ny långtradare strax efter smäller i och kör över den varningstriangeln och passerar mina fötter med mindre än 75 centimeter. Samt tutar. Föraren råkar titta upp innan han tutar och jag ser att han ser på en dataskärm – film eller spel? – på instrumentbrädan. Föraren ser överraskat på mig och visar fingret!

Personbilar däremot passerar på respektfullt avstånd och två bilister stannar och frågar om jag behöver hjälp. Snyggt!

Jag undkom döden med 75 centimeter, men är fortfarande lite skakig och undrar vart vi är på väg? Är det så här vi vill och skall ha det i trafiken?

Göran Strid

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.