31 maj 2016 06:00

31 maj 2016 06:00

Vid Billingskolan en vanlig morgon

Trafiksäkerhet

Det är lätt för föräldrar att luta sig tillbaka och känna sig trygga när det finns ett gupp och ett övergångsställe direkt vid Billingskolan, och där dessutom hastigheten är begränsad till 30 km/h. Från Motormännen skulle vi önska att ni föräldrar ställer er där och tittar mellan 7.30 och 8.30 en morgon. Då kommer ni liksom Motormännens vägombud att bli oroliga.

Motormännens Lokalklubb Skaraborg deltar i en rikskampanj där vi mäter hastigheten vid skolor. Under måndags- och fredagsmorgonen stod vi vid Billingskolan och mätte hastigheten för 390 bilar. En av fyra män och en av tre kvinnor höll hastigheten mellan 30-skyltarna. Flera lämnade barn på skolgården.

Vi konstaterade att 58 procent av männen höll högre hastighet än 40 km/h. Högsta hastighet var 59 km/h. 30 procent av kvinnorna höll högre hastighet än 40 km/h. Högsta hastighet var 61 km/h. Taxi-, buss- och lastbilsförare höll också för hög hastighet.

Det vi upplevde mest oroande var att så många cyklande barn kom nedför backen i över 30 km/h. De flesta av dem bara tvärade över övergångsstället utan att se sig för. Barn kom cyklande vänstertrafik utan att titta åt sidan. Det kom också barn farande på skateboards med styre utan att se sig runt när de passerade över övergångsstället till skolan. Motormännen vädjar till föräldrar att hjälpas åt att förbättra trafiksäkerheten för era barn.

Ulla-Britt Hagström

ordförande Motormännens Lokalklubb Skaraborg

Motormännens Lokalklubb Skaraborg deltar i en rikskampanj där vi mäter hastigheten vid skolor. Under måndags- och fredagsmorgonen stod vi vid Billingskolan och mätte hastigheten för 390 bilar. En av fyra män och en av tre kvinnor höll hastigheten mellan 30-skyltarna. Flera lämnade barn på skolgården.

Vi konstaterade att 58 procent av männen höll högre hastighet än 40 km/h. Högsta hastighet var 59 km/h. 30 procent av kvinnorna höll högre hastighet än 40 km/h. Högsta hastighet var 61 km/h. Taxi-, buss- och lastbilsförare höll också för hög hastighet.

Det vi upplevde mest oroande var att så många cyklande barn kom nedför backen i över 30 km/h. De flesta av dem bara tvärade över övergångsstället utan att se sig för. Barn kom cyklande vänstertrafik utan att titta åt sidan. Det kom också barn farande på skateboards med styre utan att se sig runt när de passerade över övergångsstället till skolan. Motormännen vädjar till föräldrar att hjälpas åt att förbättra trafiksäkerheten för era barn.

Ulla-Britt Hagström

ordförande Motormännens Lokalklubb Skaraborg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.