01 jun 2016 06:00

01 jun 2016 06:00

Ilskan borde riktas mot politikerna

FLYKTINGAR

FN:s flyktingkommissariat, William Spindler: ”Förra året dog ungefär 3 700 människor när de försökte göra den livsfarliga resan och hittills i år har ungefär 2 200 människor dött, enligt UNCHR. Det innebär att vi kan ha ett ännu värre år framför oss. Det är fruktansvärt att det här händer. Vi måste hjälpa flyktingarna på deras hemorter så att de inte behöver söka trygghet på andra ställen.”

Andra insändare har redan noterat det tokiga i att skära ned på vård, skola, omsorg – för att lägga 100-tals miljarder på att ge icke-medborgare fördelar som svenska medborgare aldrig kommer få; lag som medger förtur i friskolekö beslutades i förra veckan, högsta pension utan att betalat jobbat en enda timme i Sverige m.m. Det är ett solklart brott mot grundtanken i de mänskliga rättigheterna – och skapar därför främlingsfientlighet trots att ilskan borde riktas mot politikerna (som med några få undantag inte känns igen på stan).

Men det värsta är ändå dubbelmoralen i lotteriet på Medelhavet; ”Kom! Om du överlever – så finns det ingen gräns i budgeten för vad vi kommer att satsa på dig. Vill du stanna hemma, så får du inte mycket hjälp från oss”. Det är falsk marknadsföring att kalla det human politik.

Christer Bratt

Andra insändare har redan noterat det tokiga i att skära ned på vård, skola, omsorg – för att lägga 100-tals miljarder på att ge icke-medborgare fördelar som svenska medborgare aldrig kommer få; lag som medger förtur i friskolekö beslutades i förra veckan, högsta pension utan att betalat jobbat en enda timme i Sverige m.m. Det är ett solklart brott mot grundtanken i de mänskliga rättigheterna – och skapar därför främlingsfientlighet trots att ilskan borde riktas mot politikerna (som med några få undantag inte känns igen på stan).

Men det värsta är ändå dubbelmoralen i lotteriet på Medelhavet; ”Kom! Om du överlever – så finns det ingen gräns i budgeten för vad vi kommer att satsa på dig. Vill du stanna hemma, så får du inte mycket hjälp från oss”. Det är falsk marknadsföring att kalla det human politik.

Christer Bratt

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.