03 jun 2016 06:00

03 jun 2016 06:00

Vad krävs för att få upp våra löner?

Lärarlöner:

Vi delar Upprörda trogna lärare i Skövdes (insändare SLA 30/5) åsikt om lärarlönerna och skulle vilja ha svar på några frågor av Gustaf Olsson, Pernilla Engquist Widegren och styrande politiker på hur de planerar att höja erfarna lärares löner.

Till höstterminen 2016 har det anställts nyexaminerade lärare i Skövde kommun som fått lika och i vissa fall högre löner än vi lärare med mellan 10–20 års erfarenhet. Vi är några lärare på mellanstadiet som har god måluppfyllelse, vi ligger högt på samtliga av kommunens lönekriterier, vi handleder lärarstudenter och vi har vidareutbildat oss i vårt yrke via kurser. När nyexaminerade lärare utan erfarenhet anställs på samma löner som vi så vill vi ha svar på om erfarenhet värdesätts i Skövde kommun?

Vi förväntas även att ställa upp som mentorer till våra nya nyexaminerade kollegor som har högre lön än vad vi har. Detta är inte okej! Det är inte konstigt att många erfarna lärare väljer att gå till andra yrken. Som situationen är idag så skapar detta missnöje mot vår arbetsgivare som leder till lägre motivation och sämre arbetsmiljö.

Vi undrar också vad som krävs för att få upp våra löner? Det är tydligen inte tillräckligt att ligga högt på kommunens lönekriterier. Ska vi byta kommun eller ska vi säga upp våra tjänster och sedan söka om dem?

Vi ser fram emot ert svar!

Några lärare som inte känner sig uppskattade av kommunen

Till höstterminen 2016 har det anställts nyexaminerade lärare i Skövde kommun som fått lika och i vissa fall högre löner än vi lärare med mellan 10–20 års erfarenhet. Vi är några lärare på mellanstadiet som har god måluppfyllelse, vi ligger högt på samtliga av kommunens lönekriterier, vi handleder lärarstudenter och vi har vidareutbildat oss i vårt yrke via kurser. När nyexaminerade lärare utan erfarenhet anställs på samma löner som vi så vill vi ha svar på om erfarenhet värdesätts i Skövde kommun?

Vi förväntas även att ställa upp som mentorer till våra nya nyexaminerade kollegor som har högre lön än vad vi har. Detta är inte okej! Det är inte konstigt att många erfarna lärare väljer att gå till andra yrken. Som situationen är idag så skapar detta missnöje mot vår arbetsgivare som leder till lägre motivation och sämre arbetsmiljö.

Vi undrar också vad som krävs för att få upp våra löner? Det är tydligen inte tillräckligt att ligga högt på kommunens lönekriterier. Ska vi byta kommun eller ska vi säga upp våra tjänster och sedan söka om dem?

Vi ser fram emot ert svar!

Några lärare som inte känner sig uppskattade av kommunen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.