04 jun 2016 06:00

04 jun 2016 06:00

Uppmärksamma alla Nordens nationaldagar!

Nationaldagar

Media i Sverige brukar alltid uppmärksamma Norges nationaldag den 17 maj. Man uppmärksammar dagen nästan lika mycket, om inte mer, än den svenska. Men det finns fler nordiska länder än broderlandet i väst. Visst, norrmännen firar mest, någon kanske säger värst. Men ändå kan det väl vara värt att påminnas om de andra länderna? Sverige har sin nationaldag i juni. Det har Danmark och Island också. Det halvt om halvt självständiga Grönland har även sin dag denna månad, likaså Åland.

Danmark firar sin nationaldag eller som de säger grundlovsdag den femte juni, dagen innan den svenska. Det gör de för att minnas att Danmark fick sin grundlag denna dag 1849. Island blev självständigt den 17 juni 1944, därför är denna dag önationens dag. Grönlands nationaldag, om ordet ska användas, är att det blev självstyre den 21 juni 1979. Det datumet brukar även solståndet vara. Nionde juni fick Åland sitt självstyre och året var 1922. Finland firar nationaldagen den sjätte december. Detta datum 1917 förklarade sig broderlandet i öster sig som fritt och oberoende.

Så media kan gott skriva lite mer om de andra länderna i Norden. Juni verkar ju vara den nordiska månaden nummer ett!

Henrik Andersson

Media i Sverige brukar alltid uppmärksamma Norges nationaldag den 17 maj. Man uppmärksammar dagen nästan lika mycket, om inte mer, än den svenska. Men det finns fler nordiska länder än broderlandet i väst. Visst, norrmännen firar mest, någon kanske säger värst. Men ändå kan det väl vara värt att påminnas om de andra länderna? Sverige har sin nationaldag i juni. Det har Danmark och Island också. Det halvt om halvt självständiga Grönland har även sin dag denna månad, likaså Åland.

Danmark firar sin nationaldag eller som de säger grundlovsdag den femte juni, dagen innan den svenska. Det gör de för att minnas att Danmark fick sin grundlag denna dag 1849. Island blev självständigt den 17 juni 1944, därför är denna dag önationens dag. Grönlands nationaldag, om ordet ska användas, är att det blev självstyre den 21 juni 1979. Det datumet brukar även solståndet vara. Nionde juni fick Åland sitt självstyre och året var 1922. Finland firar nationaldagen den sjätte december. Detta datum 1917 förklarade sig broderlandet i öster sig som fritt och oberoende.

Så media kan gott skriva lite mer om de andra länderna i Norden. Juni verkar ju vara den nordiska månaden nummer ett!

Henrik Andersson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.