10 jun 2016 06:00

10 jun 2016 06:00

Hur länge ska jag orka?

SKOLAN

Jag har jobbat i snart fem år som lärare, fyra år som behörig, då jag jobbade och pluggade sista året av min utbildning. Och jag funderar redan på att söka mig vidare till ett annat yrke. Detta beror på att idag så kan man som obehörig lärare tjäna mer än mig, trots att jag har gått fem år på högskola och har höga studielån. Som obehörig kan du, om du vill, slippa att ha mentorskap för elever, vilket innebär att du inte har någon kontakt med föräldrar och knappt elever förutom på lektionstid. Att vara mentor tar mycket av min arbetstid, mer än vad jag ibland önskar.

Även om jag skulle byta arbetsplats inom kommunen så får jag inte gå upp i lön, utan ska acceptera samma som jag hade tidigare. Vilken annan yrkeskategori har det så? Då måste jag pendla för att få upp min lön.

Om jag mot all förmodan är sjuk eller är hemma för vård av sjukt barn, måste jag skriva vikarieinstruktioner för att vikarien ska kunna göra något under lektion, instruktioner som inte alltid följs. I vilken annan yrkeskategori behöver du jobba när du är sjuk?

Detta är bara några få punkter som får mig att fundera efter så kort tid inom läraryrket att byta. Jag älskar egentligen mitt jobb och jag trivs med eleverna, och jag får mycket feedback tillbaka, men ibland blir det bara för mycket.

Så min fråga är: Hur länge ska jag orka?

Hur länge ska man orka?

Även om jag skulle byta arbetsplats inom kommunen så får jag inte gå upp i lön, utan ska acceptera samma som jag hade tidigare. Vilken annan yrkeskategori har det så? Då måste jag pendla för att få upp min lön.

Om jag mot all förmodan är sjuk eller är hemma för vård av sjukt barn, måste jag skriva vikarieinstruktioner för att vikarien ska kunna göra något under lektion, instruktioner som inte alltid följs. I vilken annan yrkeskategori behöver du jobba när du är sjuk?

Detta är bara några få punkter som får mig att fundera efter så kort tid inom läraryrket att byta. Jag älskar egentligen mitt jobb och jag trivs med eleverna, och jag får mycket feedback tillbaka, men ibland blir det bara för mycket.

Så min fråga är: Hur länge ska jag orka?

Hur länge ska man orka?

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.