17 jun 2016 06:00

17 jun 2016 06:00

Visst ska man ifrågasätta Gamla testamentet

RELIGION

Citat ur Illusionen om Gud, 2006, av Richard Dawkins, professor vid universitetet i Oxford, England: ”Gamla testamentets Gud är antagligen den obehagligaste figuren i hela skönlitteraturen: avundsjuk och stolt över det; en småsint, orättvis, hårdhjärtad maktmänniska, en hämndlysten, blodtörstig etnisk rensare, kvinnohatare, homofob, rasist, barnamördare, folkmördare, sonmördare, en sjukdomsspridande, storhetsvansinnig, sadomasochistisk översittare som nyckfullt och illasinnat slår åt höger och vänster.”

Har den guden mandat att förlåta Davids många missgärningar: Utrotningskrig, skändning (han köpte sin första hustru Mikal av Saul för 200 förhudar avskurna på filisteiska krigare), månggifte, kvinnoförtryck, våldtäkt på Batseba, och mord på hennes man Uria?

Hade David levt idag (i stället för 3000 år sedan) hade han i stället för förlåtelse fått livstids fängelse i Sverige eller elektriska stolen i USA!

Ingvar Aronsson

Har den guden mandat att förlåta Davids många missgärningar: Utrotningskrig, skändning (han köpte sin första hustru Mikal av Saul för 200 förhudar avskurna på filisteiska krigare), månggifte, kvinnoförtryck, våldtäkt på Batseba, och mord på hennes man Uria?

Hade David levt idag (i stället för 3000 år sedan) hade han i stället för förlåtelse fått livstids fängelse i Sverige eller elektriska stolen i USA!

Ingvar Aronsson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.