20 jun 2016 06:00

20 jun 2016 06:00

Dags att vakna!

LÄRARLÖNER

I media hör man överallt hur stor lärarbristen är, det kommer snart att saknas över 50 000 lärare i landet. Detta gäller även här i ”gamla Skaraborg”, därför är det dags för kommunerna här att vakna. Vi måste rekrytera nya lärare men vi måste också vara rädda om de lärare vi har och våga satsa på detta.

Staten ger kommunerna hjälp att göra en extra lönesatsning, för att höja lärarlönerna, lärarlönelyftet. Ett lönelyft som skulle kunna ge flera lärare ett lönelyft på 3 000 kronor i månaden. Oroväckande är dock hur flera av de skaraborgska kommunerna väljer att göra med detta statliga bidrag (alltså pengar som kommunen får av staten) man väljer att göra ett lönetillägg. Hur är detta försvarbart?

Lärarlönelyftet är en statlig satsning med tydliga lönekriterier för något man har presterat, men istället väljer flera av våra kommuner att lägga detta som ett lönetillägg på ett år. Om man har presterat något så kan man ju inte sen ge en lönesänkning. Argumentet för detta är att man ändå tycker att detta är orättvist.

Varför vågar inte kommunerna vara stolta över sina duktiga lärare och här ta chansen att höja deras löner så som intentionen i Lärarlönelyftet? Många erfarna, duktiga lärare ledsnar nu på de skaraborgska kommunerna och söker sig härifrån. Det finns kommuner i Sverige som vågar satsa på en av Sveriges viktigaste yrkeskårer. Synd att det inte är Skaraborg som visar framfötterna!

Bengt Wahlberg

Lärarförbundets ordförande i gamla Skaraborg

Staten ger kommunerna hjälp att göra en extra lönesatsning, för att höja lärarlönerna, lärarlönelyftet. Ett lönelyft som skulle kunna ge flera lärare ett lönelyft på 3 000 kronor i månaden. Oroväckande är dock hur flera av de skaraborgska kommunerna väljer att göra med detta statliga bidrag (alltså pengar som kommunen får av staten) man väljer att göra ett lönetillägg. Hur är detta försvarbart?

Lärarlönelyftet är en statlig satsning med tydliga lönekriterier för något man har presterat, men istället väljer flera av våra kommuner att lägga detta som ett lönetillägg på ett år. Om man har presterat något så kan man ju inte sen ge en lönesänkning. Argumentet för detta är att man ändå tycker att detta är orättvist.

Varför vågar inte kommunerna vara stolta över sina duktiga lärare och här ta chansen att höja deras löner så som intentionen i Lärarlönelyftet? Många erfarna, duktiga lärare ledsnar nu på de skaraborgska kommunerna och söker sig härifrån. Det finns kommuner i Sverige som vågar satsa på en av Sveriges viktigaste yrkeskårer. Synd att det inte är Skaraborg som visar framfötterna!

Bengt Wahlberg

Lärarförbundets ordförande i gamla Skaraborg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.