21 jun 2016 06:00

21 jun 2016 06:00

Ska inte äldre kunna åka tåg?

KORTBETALNING

En vän till mig är 84 år. Det var inga problem för honom att boka biljett tur och retur till Stockholm via nätet. Men sen kom problemen: Betalningen. Han har ett enkelt bankomatkort och ska man betala via kort ska man fylla i diverse uppgifter – kortnummer m.m. som varken jag eller tre andra kunde få fram på hans kort. Man kan betala via faktura – men då måste man skaffa Bank-ID. Och då måste man ladda ner en app till mobilen. Om man då har en gammal mobil – det går att ringa och skicka sms, inte mer – ladda hem en app går inte. (Och det finns ju en hel del äldre som inte har mobil). Hur i h-vete ska han betala sin biljett?

Ska inte äldre människor som har lite svårt med tekniken kunna åka tåg längre? Finns det ingenstans i Skaraborg där äldre människor kan köpa sin biljett via ett försäljningskontor? Går man ut på nätet – vilket jag gjorde – och sökte försäljningskontor, får man upp att kontor ska finnas för manuell betjäning på 600 ställen – var finns de 600 ställena? Hemsidan anger ställen i Stockholm, Göteborg och Malmö. Övriga går inte att få fram.

lme

Ska inte äldre människor som har lite svårt med tekniken kunna åka tåg längre? Finns det ingenstans i Skaraborg där äldre människor kan köpa sin biljett via ett försäljningskontor? Går man ut på nätet – vilket jag gjorde – och sökte försäljningskontor, får man upp att kontor ska finnas för manuell betjäning på 600 ställen – var finns de 600 ställena? Hemsidan anger ställen i Stockholm, Göteborg och Malmö. Övriga går inte att få fram.

lme

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.